Érkeznek a 20 dolláros okostelefonok

2014.05.07. 16:30

Bár az okostelefonok forradalmát az iPhone megjelenése robbantotta ki, most már nem az Apple harcol a frontvonalon. A mobilipar legfontosabb eseményei ugyanis rég nem a csúcskategóriában történnek, hanem a legalsó árkategóriában, ahol több milliárd ember vár arra, hogy a tenyeréből is elérje az internetet.

A processzorok fejlődésének köszönhetően most ott tartunk, hogy amiért 2007-ben még 600 dollárt kellett kifizetni (ennyibe került az első iPhone), azt pár hónapon belül 20 dollárért is megvehetjük. Forintban talán még jobban érezhető a különbség: 130 ezer forintról 4500 alá csökkent az ár.

Az okostelefonok processzorait fejlesztő ARM szerint az Androidot futtatni tudó, egymagos Cortex A5 rendszercsipekre épülő mobilok ára 20 dollárnál éri el a padlót, és ez néhány hónapon belül megtörténik. A gyártási költségek miatt az ár ennél lejjebb már nem mehet, vagy csak úgy, hogy a gyártó vállalja a veszteséget.

A Cortex A5 gyorsabb, mint az első iPhone ARM11-es processzora. Az eredeti iPhone nagyon messze van attól, amit egy mai hightech okostelefonban megkapunk, de már ez a hétéves technikai is bőven elég volt a webböngészéshez, emailezéshez, navigációhoz.

Az ARM szerint akkorára nő majd az okostelefonok piaca, hogy 2018-ban már egymilliárd belépő szintű, 150 dollárnál olcsóbb készüléket fognak eladni minden egyes évben.