Androidon is futnak az iOS-appok

2014.05.14. 12:08

Végre egyesülhet az az Apple és a Google világa, már ami az iOS-re és az Androidra megírt alkalmazásokat illeti. A Columbia Egyetem informatikus hallgatói kifejlesztettek Androidra egy Cider nevű eszközt, amely azt hazudja az Apple eszközeire megírt appoknak, hogy egy iOS operációs rendszeren futnak.

Az iOS-re megírt alkalmazások bináris kódjai módosítás nélkül futnak le a Cideren, az Android függvénykönyvtárai segítségével kommunikálnak a telefon hardvereivel és szoftvereivel. Amint az alábbi videón is látszik, a hagyományos androidos appok mellett az iOS-re kiadott Yelp, sőt akár az Apple által kiadott iBooks is lefuttatható egy Nexus 7 tableten.

Vannak azonban korlátozások, a Cider egyelőre nem fér hozzá minden funkcióhoz. Az androidos telefonok kameráját, GPS-modulját és bluetooth vezérlőjét használó appok vagy egyáltalán nem működnek, vagy csak korlátozottan.

További gond, hogy a Cideren futó alkalmazások kicsit lomhák. Ez részben az OpenGL ES  nem tökéletes implementációja miatt van, amin még lehet javítani. Kérdéses, hogy egyáltalán meg lehet-e közelíteni azt a szintet, amit az Apple a hardver és szoftver extrém optimalizálásával ér el. Az iOS-re épülő termékek azért sokkal gyorsabbak, gördülékenyebbek más rivális eszközöknél, mert az alkatrészek működése nagyon össze van hangolva, és nem biztos, hogy egy közbeiktatott Androiddal el tudnak érni hasonló eredményt.

Nem is biztos, hogy ez a finomhangolás megtörténik, mert a Cider csupán egy prototípus, és az egyetemi kutatócsoport még nem jelentette be, hogy tovább dolgozik a fejlesztésen.