Mégis agydaganatunk lesz a mobiltól?

2014.05.14. 20:24

Megjelent egy újabb tanulmány arról, hogy a gyakori mobiltelefonálás növelheti egyes agydaganatok kockázatát. Ez alapján a mobiltelefonok egészségkárosító hatása nagyobb, mint eddig vélték, amennyiben havonta 15 óránál többet használjuk beszélgetésre a készüléket - írja az MTI.

Ez havi 900 perc, ami több mint hatszorosa a magyar átlagnak. Egy lakosra nagyjából havi 150 perc jut a KSH adatai alapján.

Akik havonta 15 óránál többet telefonáltak mobil készülékükkel a vizsgált ötéves időszakban, azoknál az agydaganat két formájának, a gliómának és az agyhártyadaganatnak a kockázata kétszeresére-háromszorosára nőtt - derült ki az Occupational and Environmental Medicine című szaklapban megjelent tanulmányból. Az agydaganatok glióma elnevezésű típusa lehet jóindulatú és rosszindulatú is. A mobiltelefont gyakran használóknál a - legtöbbször jóindulatú - agyhártyadaganat kockázata is fokozódott.

Eredményünk megerősítette a hasonló nemzetközi kutatások adatait – hangsúlyozta Isabelle Baldi, a bordeaux-i Közegészségügyi és Fejlesztési Intézet (Isped) munkatársa. 

A kutatás szépséghibája, hogy a 2004 és 2006 közötti franciaországi mobilhasználat hatásait vizsgálták, márpedig azóta jelentősen csökkent a készülékek által kibocsátot sugárzás. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy éppen ezen időszak után futott fel a mobilinternetezés, tehát ideje lenne ismét elvégezni egy vizsgálatot, amely nemcsak a telefonálás, hanem az álladó adatkapcsolat hatásait is elemzi.