Megmentő érkezett a Microsofthoz

2014.06.02. 18:57

Fontos jelzést adott le a Microsoft a mobilozóknak arról, hogy nála egy új operációs rendszer bevezetése nem jelent egyet a készülékcserével. A most piacra kerülő Lumia 630 egy belépő szintű, alsó középkategóriás készülék, ezen próbálhatjuk ki először a tavasszal bemutatott Windows Phone 8.1-et, ami a Microsoft legújabb, okostelefonokon futó rendszere. A cég azt is garantálta, hogy az eddig piacra dobott WP8-as mobilokra is fel tudjuk majd telepíteni a frissítést, ezek kiadása a nyár folyamán várható.

A Microsoft fő riválisának tekintett Apple teljesen másképp működik: mindig a legmodernebb hardveren mutatja be az új iOS-t. Ha az Apple szoftvereinek és hardvereinek tökéletes összhangját keressük, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A frissebb rendszerverziók korábbi modelleken is futnak, de azoknál már nincs olyan nagy összhang. Mindig sokan panaszkodnak a készülékek lassulására, és bizonyos funkciók a régi mobilokon egyszerűen nem működnek. A legutóbbi verzió, az iOS 7 bevezetése az átlagosnál is zajosabb volt, mert a rendszer kinézete és működése is más lett, ami nem tetszett mindenkinek.

A Windows Phone ezzel szemben alig változott. A Microsoft átvesz egy-két jól bevált megoldást másoktól, és nagyon óvatosan adagolja az újításokat. Nézzük ezeket fontossági sorrendben.

wp ss 20140529 0001

Értesítések és műveletközpont

Kellett egy olyan felület, amelyen az éppen használt app becsukása nélkül is meg tudjuk nézni a legfrissebb levelek, üzenetek és események listáját. Be tudjuk állítani, hogy a lezárt kijelzőn ne legyenek láthatók az értesítések, és azt kis szabályozni tudjuk, hogy ott melyik appok értesítései jelenjenek meg, és melyek ne.

A kijelző tetejéről lehúzható menüben egyetlen gombnyomással elérjük a rendszerbeállításokat, és négy gyorsindító gombot is el tudunk itt helyezni. Például a wifi, a bluetooth, a fényerő vagy a hotspot kapcsolóját.

Több csempe megjelenítése

Még mindig kaotikus az alkalmazások menüje, ahol betűrendben megtaláljuk a telefonon lévő összes appot. Az Android és az iOS rácsos elrendezése átláthatóbb, használhatunk mappákat, és a gyártóknak is vannak jó megoldásaik, ilyen például, amikor a használat gyakorisága alapján változik az ikonok sorrendje. A Microsoft ezen a területen lemaradt, nem hagyott játékteret a gyártóknak, ezért fontos a csempés menü továbbfejlődése.

Alapból a WP négy egységnyi csempét tudott megjeleníteni, közepes négyzetből csak kettő fért el egymás mellett. A WP 8.1-en át tudjuk kapcsolni a csempéket kisebb méretűvé, így széltében hat egységnyi fér el. Magyarán sokkal több programot ki tudunk tenni a főmenübe, mint eddig.

A csempés felület még nem tökéletes, lenne hová fejlődni, és a Microsoftnak érdemes lenne alaposabban tanulmányoznia az Androidot. Nem feltétlenül jó irány a widgetrendszer átvétele, de a csempék felületén nagyon szűkösen férnek el az információk. Androidon például a főmenübe tudunk tenni egy teljes kijelzős naptárat, hogy azonnal átlássuk az egész heti teendőinket, ezzel szemben a WP-n a legnagyobb csempére is csak a teendők töredéke fér rá. Ha lennének 4-6 egységnyi magas csempék, az már megoldás lenne a problémára.

Céges csapatépítés

A Windows Phone 8.1-es készülékeket vállalati rendszergazdák is tudják menedzselni, például távolról le tudják zárni a flottába tartozó mobilokat, és teljes adattörléssel megakadályozhatják a céges titkok kiszivárgását. Bizonyos appok telepítése vagy futtatása is tiltható.

Az Outlook frissítése miatt már titkosítani tudjuk a levelezésünk forgalmát, ami megnehezíti a lehallgatást, és ugyanezt a célt szolgálja a virtuális magánhálózatok (VPN) használata. A Windows Phone 8.1 a VPN-nek hála úgy is beállítható, hogy a készülékről mindig egy titkosított csatornán át böngésszük a világhálót, ami lehetőséget ad a céges belső rendszerek biztonságos elérésére. Vállalati környezetben persze még mindig az Office a Microsoft aduásza.

Apró simítások

A Windows Phone 8.1 legnagyobb újítása a Cortana névre hallgató személyi asszisztens, ami Apple Sirihez hasonlóan szóban feltett kérdésekre tud válaszolni, és élő beszédben elmondhatjuk neki, hogy jegyezzen be egy időpontot a naptárunkba. Ezt még csak az Egyesült Államokban vezették be, és a jó ég tudja, mikor lesz elérhető magyar nyelven. Amerikaira állítva a tartózkodási helyünket, angol nyelven ki tudtuk próbálni, és kegyetlenül jó.

Simán megértette azt a kérdést, hogy "Do I need an umbrella today?", és amikor azt kértük, hogy Fahrenheit helyett Celsius-fokban adja meg a mai előrejelzést ("Could you show me the weather forecast in Celsius degree?"), illedelmesen felolvasta nekünk az adatokat. A szavakat kimagaslóan jól ismerte fel, a mondatokat okosan értelmezte. A Cortana használata közben látható, hogy folyamatosan korrigálja az eredményt a következő bediktált szótól függően, és így javítja a pontosságát. A magyar nyelvi háttér hiánya sajnos gyakran előjön. A Cortanának lövése nincs arról, hogy mi az a Balaton, így az Ultrabalaton eredményeit sem tudtam lekérdezni, a Flórián térből Floriana, a Váci utcából pedig "Watch is" lett. De a londoni Trafalguar Square-re lazán odanavigál hangutasítások alapján.

A mobil használatát segíti a virtuális billentyűzeten bekapcsolható word flow is (androidosoknak: Swype), amivel elég végighúzni az ujjunkat a betűkön, és a rendszer magától kitalálja, hogy mit akartunk beírni.

Megjelent a telefonban a takarékos üzemmód is, ami kijelzi a legtöbb áramot fogyasztó appokat, és átkapcsolhatunk akkukímélő üzemmódba, ami lekorlátozza a készülék funkcióit. A Lumia 630 akkuja azonban enélkül is bőven kibír egy egész napot átlagos használattal.

A Windows Phone egyre kevésbé szenved az appok hiányától, az átlagos igényeknek megfelelő appok zömét megtaláljuk a szoftverboltban. Van azonban egy dolog, ami nem hagy minket nyugodni. A Microsoft kitalált egy sajátos dizájnnyelvet, ami a készülék előre telepített alkalmazásaiban következetesen megjelenik, és azt javasolják az appok fejlesztőinek, hogy ők is igyekezzenek ehhez igazodni. A Spotify is ezt tette, de az első WP-s alkalmazásuk rettenetes volt, töredékét sem hozta azoknak a funkcióknak, amik más platformokon elérhetők. Nemrég kidobták a Microsofthoz igazított appot, és a Windows Phone-ra is kiadtak egy olyan változatot, amely az androidos verzióra hasonlít. Azóta végre jó a Spotify, a tanulság pedig az, hogy nem lehet minden appot ugyanarra a sémára ráhúzni.

Telibe talált átlag

A Nokia Lumia 630 hardvere sok szempontból hasonlít a Motorola Moto G készülékre. Mindkettőnek 4,5 colos a kijelzője, karcálló Gorilla Glass 3 borítással, 5 megapixeles a kamerájuk, és négymagos Snapdragon 400 processzor dolgozik bennük, Adreno 305 grafikus csippel. A mobilhálózaton is ugyanúgy 21 megabit per másodperc a maximum, a wifin pedig 802.11b/g/n hálózatokra tudunk csatlakozni.

Bár a Lumia 630 belső memóriája csak 8 gigabájt, míg a Moto 16-os is lehet, a Nokiát microSD kártyával is bővíteni tudjuk, akár 128 GB-ost is beletehetünk. A kijelzővel a Motorola győz, 720x1280 pixellel nyomja le a Nokia szerény 480x854 pixeles lcd-jét. A Lumia 630 memóriája is kicsit szűkös lehet, 512 megabájtnál már előfordul, hogy ki kell lőni háttérben futó appokat, mielőtt egy újabbat elindítanánk.

Két dolog hiányzik nagyon a Lumia 630-ról: a szemközti kamera, mert nagyon sokan szeretnek Skype-pal videotelefonálni, és egy exponáló gomb, amivel gyorsabban tudnánk fotózni. Árban azonban eléggé agresszív volt a Nokia, a készülék dual SIM-kártyás változata csupán 45-50 ezer forintba kerül, míg a Moto G 50-55 ezerért kapható kártyafüggetlenül.  • Hírek
  • Hírek