Magyarország régiós rekorder a mobilneten

2014.06.03. 19:17

Elkészült az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentése, amely látleletet ad nekünk a globális mobilipar fejlődéséről, és megjósolja a várható fejlődést. 2014 első negyedévében már 6,8 milliárd mobil előfizetés volt világszerte , és az eladott mobilok 50-65 százaléka okostelefon volt.

Ázsia a növekedés motorja, az első negyedében létrejött 120 millió új előfizetés több mint ötven százalékát öt távol-keleti országban, Indiában, Kínában, Indonéziában, Thaiföldön és Bangladesben kötötték meg.

 2015-ben több előfizetés lesz, mint földlakó

A távolabbi jövőt is megjósolta az Ericsson: 2019-re további 3 milliárd előfizetést megkötnek világszerte, és így már 9,2 SIM-kártya lesz forgalomban. Az Ericsson sajnos nem tudta megmondani, hogy az előfizetésekhez mennyi egyén tartozik, de valószínűleg még mindig igaz, hogy nem lesz minden embernek mobilja.

A növekedéshez hozzájárulnak az okos mérőórák, hálózatra kötött autók és egyéb eszközök is. Az okostelefonból sok lesz, 2019-ben már 5,2 milliárddal számol az Ericsson, ugyanakkor nagyjából 600-800 millió gép lesz hálózatra kötve. 

Még mindig szívunk a gyengén lefedett helyeken

Az Ericsson kiadott néhány regionális adatot is, amiből az derül ki, hogy Magyarországon a 50 százalék az esélye annak, hogy a mobilhálózaton legalább 6 megabites letöltési sebességet tapasztalunk. A hálózat peremén azonban nagyon rosszul teljesítenek a magyar hálózatok: a 90 százalék valószínűséggel elérhető sebesség lényegesen alacsonyabb, mint a régió többi országában.

Képernyőfotó 2014-06-03 - 19.06.12.png

A videós tartalmak és a felbontás növekedése miatt a tavalyi 650 megabájtos havi átlagról 2019-re 2,5 gigabájtra nő a SIM-kártyák adatforgalma. Magyarországon  egy kis visszaesés után ismét  elkezdett    növekedni az adatforgalom, és  2014 elején az előfizetők átlagosan 1 gigabájtot forgalmaztak. Az Ericsson azt is kimutatta az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság fogyasztói szokásait vizsgálva, hogy a korlátlan előfizetések számottevően megnövelik az átlagos forgalmat a mobilon videókat nézők körében.

Képernyőfotó 2014-06-03 - 18.59.27.png

Folytatódik az LTE előretörése, és 2019-ben már 2,6 milliárd előfizetés lesz a legmodernebb mobilhálózatokon. A régiónkban azonban még nem ez lesz a domináns technológia, sokkal nagyobb részesedése lesz a most is elérhető HSPA hálózatoknak. Nyugat-Európában szinte teljesen eltűnik a GSM technológia, régiónkban azonban továbbra is elérhető lesz.  

Képernyőfotó 2014-06-03 - 18.54.11.png

Az Ericsson magyar nyelvű jelentése tele van adatokkal, akit részletesebben érdekelnek a mobilhálózatok, letöltheti a kiadványt a társaság weboldaláról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?