Júliustól 61 forint lesz egy megabájt adat

2014.06.05. 12:17

Július elsején tovább csökken a roaming ára az Európai Unió területén, és már nemcsak a telefonálásnak és üzenetküldésnek van elfogadható ára, hanem a mobilnetezésnek is. Az EU 2007 nyara óta szabályozza a mobilozás árát, és azóta a kimenő hívások percdíja - mai árfolyamon számolva - nagyjából 90 forinttal, a bejövő hívásoké 57 forinttal, a kimenő sms ára majdnem a felére, az adatforgalom díja pedig a harmadára csökkent. Ha az uniós beavatkozás előtti állapotot vizsgálnánk, még nagyobb lenne az árazuhanás mértéke.

2014 júliusától az adatroaming ára megabájtonként 20 eurócentre (61 forint) csökken. A szolgáltatóknak kilobitenként kell számlázniuk, tehát a lekérdezések nem indítanak el újabb és újabb megabájtos számlázási ciklust.

Ha naponta többször is ránézünk az emailjeinkre, akkor sem biztos, hogy elhasználunk egy teljes megabájtot. Ehhez azonban a levelezőben érdemes kikapcsolni a mellékletek automatikus letöltését, és szüneteltetni a háttérben futó szolgáltatások (Facebook, Google, LinkedIn, OneDrive és egyebek) szinkronizációját. Az appok viszonylag nagy adatforgalmat generálnak, különösen azok, amelyek képeket is le- vagy feltöltenek.

A hívásindítás legfeljebb 19, a fogadás pedig 5 eurocentbe kerül majd, míg az sms ára 6 centre csökken.

A szolgáltatók általában 30 nappal a díjváltozás előtt értesítik az ügyfeleiket az új tarifákról, de csak a fogyasztókat hátrányosan érintő változásokat kötelesek időben bejelenteni. A Telenor és a Vodafone még nem közölt perdíjakat, a Telekom már beleírta azokat a július 1-től érvényes általános szerződési feltételekbe (ászf): a hívásindítás 74,4 forint, a hívásfogadás 19,5 forint, az sms 23,5 forint lesz náluk. Nem számítunk nagy eltérésre a másik két szolgáltatónál.

A szolgáltatók a kötelező jellegű roamingtarifák mellett kedvezményes napijegyeket is kínálnak, amelyekkel viszonylag nagy mennyiségű adatot forgalmazhatunk, még kedvezőbb áron. Most a Telenor 990 forintot kér napi 50 megabájtért, a T-Mobile ugyanezért 1490 forintot kér, míg a Vodafone 990 forintért az otthoni díjcsomag külföldi használatát engedélyezi, ami különösen kedvező, ha nagy adatkorláttal rendelkezünk.

A napijegyek még változhatnak, hiszen ezeket a tarifákat még jóval az aktuális uniós díjszabás bevezetése előtt alakították ki, amikor még nem volt ilyen olcsó a mobilnetezés. A szolgáltatók azonban semmit nem árulnak el ezzel kapcsolatos terveikről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?