Ezekkel a kütyükkel érdemes belevágni a nyárba

2014.06.08. 16:40
Megérkezett a hőség, indulhatunk strandolni, de ez némi felkészülést igényel, mert elektronikus kütyük nélkül ma már senki nem megy sehová. Lazítás közben jó zenét hallgatni, a napozóágyban végére érhetünk az e-könyvben elkezdett regénynek. Fel kell azonban készülni arra, hogy minden telemegy majd homokkal, vízzel és homokos vízzel, és amikor egy szál bermudában flangálunk, nincs hová eltenni az eszközeinket, így gyakran fordulnak elő balesetek.

Megelőzés

Nyaralás előtt vegyünk egy csomag vastagabb anyagú, simítózáras tasakot, amelyekben meg tudjuk óvni elázó dolgainkat a portól és a vízcseppektől. Ha eddig nem volt, most érdemes szerezni az okostelefonhoz védőtokot és kijelzőfóliát. Utóbbiból a matt lesz jó, mert erős napsütésben sem csillog.

Új készülékre biztosítást is tudunk kötni, és higgyék el, megéri. Hajni kollégánk negyvenezer forintos javítási költséget úszott meg ezzel a havi pár száz forintos kiadással. Élete első okostelefonja kirepült a kezéből, és a kijelző darabokra tört.

Gyógykezelés

Ha meg akarjuk megmenteni az eszközünket, az alábbi módszerekkel kell nekilátni:

  • Száraz rizs – akkor is jól jön, ha egyébként eszünk ágában sincs főzőcskézni. Egy két napra hagyjuk benne az elázott eszközünket, és így van némi esély rá, hogy megmentjük. Érdemes kivenni az akkumulátort, ha van erre lehetőség.
  • Sűrített levegős spray – alapeszköz a por és homok ellen. Jobb ezzel kifújni a koszt a csatlakozókból, mint a szánkból kijövő páradús, esetleg nyálcseppes levegővel.
  • Ecet – hígítsuk fel vízzel fele-fele arányban, és egy beáztatott törlőronggyal le tudjuk takarítani a kijelzőket.

Vitaminkúra

Bármit is töltünk le a mobilra vagy a tabletre, egy tesztet mindenképpen érdemes elvégezni indulás előtt: fut-e az app internetelérés nélkül. Voltak már kellemetlen tapasztalataink, amikor egy elméletileg offline térképszoftver mindenképpen fel akart lépni az internetre, és ez persze akkor derült ki, amikor már csak a külföldi hálózaton tudtunk volna roamingolni, sok pénzért. Vannak olyan appok is, amelyek az első indítás után töltik le a teljes adatbázist.

Androidra és iOS-re szinte mindegyik légitársaságban van saját appja, és a menetrendeket is elérjük. Az offline térképek közül a City Maps 2Go nekünk több városban bevált, és néhány országban a Google Térkép is gyorsítótárazni tudja az utcákat, ha a keresőjébe az "ok maps" parancsot írjuk be. Nokia Lumián ez sokkal egyszerűbb, néhány lépésben le tudunk menteni teljes országtérképeket.

Szükségünk lehet szótárakra, de az ingyenesek szörnyűek, teljesen értelmetlen sorendben jelenítik meg a szavak fordítását, így fennáll a veszélye, hogy félreértenek minket. Sokkal hasznosabbak a profin megszerkesztett Akadémiai Szótárak, csak ezek nagyon drágák. Ha nem akarunk sok pénzt költeni, szótár helyett inkább a Google Fordítót próbáljuk ki, az app beállításainál előre le tudjuk menteni a célország nyelvi csomagját. A kimondottan turistáknak szánt mondatgyűjtemények (kulcssszó: useful phrases) is egész hasznosak tudnak lenni.

Javasoljuk még az Elsősegély app letöltését, mert azzal vészhelyzetben azonosítani tudunk okokat, sőt még az újraélesztés útmutatóját is megtaláljuk benne. Autózáshoz javasolt még a Waze, mert a közösségi navigációs szoftver jelzi a traffipaxokat és eltereléseket is. A Foursquare, TripAdvisor segítségével pedig ismeretlen környéken is gyorsan találunk jó éttermeket, látnivalókat.

Segédeszközök

1. E-könyv-olvasó

Azt kell végiggondolni, hogy mit fogunk olvasni, és mennyit leszünk szabad ég alatt. Napfényben jobb az e-könyv-olvasók matt, fehér hátterű, e-tintás kijelzője. A Kindle, Koobe, txtr és Kobo mellett olyan praktikus darabok is megjelentek a boltokban, mint a por- és vízálló PocketBook Aqua. Az olvasókra könyveket és cikkeket is át tudunk tölteni, de ha magazinokat és képeskönyveket is fogunk olvasni, a tablet jobb választás. A tablet fő hátránya, hogy a kijelzője csillog a napfényben, az erős háttérvilágítás pedig gyorsan lemeríti az akkut. Ha vízállót akarunk, jó választás a Sony Xperia Tablet Z2.

2. Okosórák

Túrákon, sportolás közben hasznosak, amikor a mobilt nem tudjuk elővenni, mégis szeretnénk tudni, hogy ki hívott fel minket. Egy érdekesség ebben a kategóriában a Casio G-Shock+ 6900, mert brutális felépítése miatt nem nagyon kell félteni sem a karcolásoktól, sem a víztől. Épp csak annyira okos, hogy a zenelejátszót tudjuk vezérelni, és kijelzi a hívó telefonszámát.

A Samsung Galaxy Gear 2 más kategória, ezek az órák sokkal sérülékenyebbek, ugyanakkor kifinomult a stílusuk. A legdrágább Gear 2-be fényképezőt és távirányítót is építettek. Ha csak a sportteljesítményt akarjuk mérni, kicsit olcsóbban is megúszhatjuk egy lépésszámlálóval, például egy Garmin Vivofit vagy egy Fitbit karkötővel.

3. Hangszóró

Nem tudjuk eldönteni, hogy az Ultimate Ears hangszóróként vagy fegyverként hatékonyabb: elég nehéz ahhoz, hogy nagyot odasózzunk a támadónkra, és viszonylag jól szól, csak a basszusa gyengécske. Hangminőség tekintetében csodát nem is vártunk tőle, és nem is ez a lényeg, hanem hogy kicsapjuk az asztal közepére, bluetooth kapcsolaton rákötjük a mobilt vagy tabletet, és 15 órán át szól a saját akkujáról. Vízálló, tehát ellenállóbb, mint egy Jawbone Jambox, amely nem ilyen strapabíró, viszont dizájnosabb.

4. Akku, töltő

Még mindig találkozunk olyanokkal, akik kerek szemekkel csodálkoznak rá a külső extra akkuk létezésére, pedig enélkül tényleg nem indulnánk sehová. A bankkártya méretű „egy-két telefonhívásra jó lesz” kategóriától az egész hétre energiaellátást biztosító eszközökig minden méretben találunk külső akkut. Az autóban és a hátizsákon egy napelemes töltő is biztosan elfér.

Valami kimaradt? Tud jobb megoldásokat és fontosabb kütyüket? Ossza meg a többiekkel hozzászólásban!  • Tippek
  • Hírek