Szépen fejlődnek a kínai mobilok

2014.06.08. 08:56

Mostanáig kevés kínai mobilgyártó tudta bebizonyítani, hogy nemcsak olcsó bérgyártásban és hightechnek kinéző elektronikai hulladék termelésében jó, hanem képes megtervezni, összerakni és rengeteg vevőhöz eljuttatni egy-egy okostelefont. A Huawei közéjük tartozik, és az Ascend P7 a soron következő jelöltje a piac letartolására. Csupán a piacot kell pontosan definiálni.

A Huawei többek között olyanokat állít az Ascend P7-ről, hogy

  • egyedi a dizájnja
  • páratlan a kamerája
  • újradefiniálja a mobilitást

Merész kijelentések ezek, de mindegyikben van egy kis igazság. Az Ascend P7 elég jól néz ki, lekerekített alja és a műanyag egyhangúságát megtörő fémkeret valóban egyedivé teszi a formát. Imponáló a 6,5 milliméteres vastagság is, ez a telefon lesz félreérthető dudor a zsebeinkben. A 5 colos full hd kijelzőt Gorilla Glass 3 borítás védi, ezt már csak vízállósággal kéne kiegészíteni, hogy strapabírónak mondhassuk a P7-et. Elsőre jó benyomást tett ránk, jó a fogása és szép.

Nem találtunk rettenetes bugokat a telefon szoftverében sem. Android 4.4.2 fut rajta, a Huawei saját Emotion UI grafikus interfészével, Apple iOS-re emlékeztető ikonokkal. Aki más Androidot használt, annak szokatlan lehet a kilapított menüstruktúra. A P7-nek csak egy főmenüje van, ezen osztozkodnak a widgetek és az ikonok, nincs még egy almenü, melyben az összes telepített app megtalálható.

Kevésbé voltunk elégedettek a P7 teljesítményével, és emiatt fokoztuk le a mobilt a középkategóriába. Papírforma szerint a telefon négymagos és 1,8 GHz-es processzora csúcstechnika, de valószínűleg nem véletlen, hogy az eladási listákat vezető mobilok nem a Huawei által választott HiSilicon, hanem többnyire a Qualcomm csipjeire épülnek.

A Huawei Ascend P7 még 2 GB RAM-mal is csak addig dolgozik pörgősen, amíg csak a gyári alapfunkciókat kell kiszolgálni. Elég belegördíteni a Facebookba vagy elindítani a zenét, és máris lomha lesz a telefon, akadozva teljesíti a parancsainkat. Szerencsére a feladatkezelőben egy gombnyomással ki tudjuk lőni az összes futó appot, amivel csökken a terhelés, és felszabadul némi memória.

Vannak erősségei is a mobilnak, a 4G LTE hálózaton nyújtott 150 megabites letöltési csúcssebesség minden igényt kielégít, és ez nem szokványos extra a középkategóriában. A böngészési élményben nem a mobil, hanem a hálózat lesz a szűk keresztmeteszet. Kevésbé jó a helyzet a wifivel, az egycsatornás 802.11n-től nem várhatunk túl sokat. Ilyen az, amikor egy mobilhálózatokat is építő cég okostelefont gyárt: a szolgálatatók biztosan örülnek annak, hogy a P7 a mobilneten hasít a legjobban.

Nagyot lő a szembe

Viszonylag jó kamerákkal szerelték fel az Ascend P7-et. A hátsó 13 megapixeles szenzort a Sony gyártotta, nappali fényben jó képeket tudunk készíteni, de félhomályban nem ez a legjobb lövő. Ügyes megoldás a célkövetés, mellyel a kiválasztott tárgyat akkor is fókuszban tudjuk tartani, ha közben elmozdul(-unk).

A szemközti kamera 8 megapixeles szenzora kimaxolja a szelfizést, és a panorámamódnak hála a körülöttünk állók is beleférnek a képbe. Felbontása miatt nagyszerűen helyettesíti a tükröt, tehát ideális eszköz az önimádóknak, és akik reggelente a buszon sminkelik ki magukat.

A Huawei úgy kommunikál az Ascend P7-ről, hogy azzal a csúcskategóriában versenyez a divatra érzékeny vevőkért, mi ezzel szemben úgy látjuk, hogy a középkategória csúcsán fognak megkapaszkodni, ahol a vevők szeméban az ár/érték arány sokkal fontosabb, mint a hardver kinézete. Hogy mekkora ez a piac, azzal kapcsolatban támpontot ad a sorozat előző modellje, a P6, amiből 3 milliót adtak el. A látottak alapján a P7 el tud majd érni hasonló eredményeket.