Hazudik rólunk az Apple iOS 8

2014.06.11. 09:13

Bekapcsolva hagyott wifivel nemcsak annak az esélyét növeljük, hogy néha elcsípünk egy-egy ingyenes és nyitott hotspotot, hanem annak is, hogy a kereskedők, marketingcégek és kormányzati ügynökségek folyamatosan ismerjék a tartózkodási helyünket.

Vannak kifejezetten erre szakosodott cégek is, mint például a bevásárlóközpontoknak dolgozó Euclid Analytics, amelyek még a készülékünk típusát is feljegyzik, valamint az eszközünk egyedi hálózati azonosítóját, amely Media Access Control (MAC) cím néven ismert.

Ez a MAC-cím egy egyedi hexadecimális számsor, amit az általunk használt hálózati eszközök be tudnak olvasni. Az Apple azonban nem szereti segíteni a felhasználókat nyomon követő reklámcégeket, és az ősszel elérhetővé váló iOS 8 operációs rendszerben egy újabb megoldást vezet be, hogy megzavarja a tevékenységüket. Egy programozó arra jött rá, az iPhone-ra és iPadre készülő új rendszer véletlenszerű MAC-címet használ, amikor környékbeli hálózatokat keres.

Ezzel az Apple megakadályozza, hogy cégek kémkedjenek utánunk, hiszen nem tudják majd, hogy ugyanaz az eszköz lépett fel a hálózatukra többször is. Az Apple egyébként korábban is blokkolta a MAC-cím elérését a felhasználói privacy érdekében. Az iOS 7 rendszeren nem jelenhetnek meg olyan alkalmazások, amelyek ezzel az azonosítóval követik nyomon a júzereket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!