Ezzel vonul harcba a Samsung az iPad ellen

2014.06.13. 12:28

Tucatnyi különféle tabletet gyárt a Samsung, de egyik sem mondható igazán csúcsmodellnek, de mindegyikben van valami, amiben jobb a többinél, a riválisoknál. A dél-koreai cég azonban változtatni akar ezen, mégpedig a bemutatásával, ami úgy néz ki, mintha a péklapát nagyságú Galaxy S okostelefon tepsi méretűvé kinyújtott változata lenne.   

A nyugati újságírókat, akik már kipróbálhatták az új tableteket, lenyűgözte a 8,4 és 10,5 colos tabletek 6,6 milliméteres vékonysága, de még ennél is jobban bejött nekik a 2560×1600 pixel felbontású Super AMOLED kijelző, ami nemcsak a fényviszonyokhoz, hanem az éppen futó programhoz is hozzá tudja igazítani a működését. Olvasás közben kontrasztosabbak a betűk, mozizás alatt mélyebbek a feketék és élénkebbek a színek. Súlyra is jók a tabletek, nagyjából annyit nyomnak, mint az Apple iPadek.

Bár az első tesztelők szerint a Tab S jól van összerakva, nincs olyan érzése az embernek, hogy menten szétesik, bár azt azért megjegyzik, hogy a műanyag hátlap nem ad olyan prémium anyagérzetet, mint a Samsung által megszorongatni kívánt Apple iPadeken lévő alumínium.

Ugyanakkor a Samsung bizonyos dolgokban előrébb jár, például a tableteken is van ujjlenyomat-olvasó, ami az iPadről egyelőre kimaradt. A gombba épített leolvasóval nemcsak a kijelzőzárat tudjuk feloldani, hanem a Paypalon is fizethetünk vele. Ezt a gyerekeink is használhatják beléptetésre, elérhetik vele a nekik szánt, korlátozott funkciójú felületet.

A tableteket nyolcmagos Exynos processzor hajtja meg, 3 gigabájt RAM-mal, a hátsó kamera 8 megapixeles az első pedig 2,1 megás. Júliusban csak a wifis verzió lesz elérhető, 16 gigabájt beépített tárhellyel, amit akár 128 gigás memóriakártyával is bővíteni tudunk. Árban versenyképes a két tablet, az Egyesült Államokban 400 illetve 500 dollárért lesznek kaphatók.