Az Amazon bemutatta saját okostelefonját

2014.06.18. 21:21

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezérigazgatója bemutatta a cég első okostelefonját. A Fire Phone-ról régóta szóltak már a pletykák, és logikus is volt, hogy a Kindle e-könyv-olvasó és a Kindle Fire tabletek után az okostelefonok világába vezessen az online áruház következő lépése. A Fire Phone technikai specifikációiban elmarad a műfaj királyainak számító Apple és a Samsung csúcskészülékeitől: a képernyője 4,7 hüvelykes, full hd felbontású, egy négymagos, 2,2 GHz-es processzor, 2 gigabájt memória, és egy 13 megapixeles kamera van benne. ha ez nem is a legjobbakkal helyezi egy ligába, a készüléket, de azért korrekt, van benne lóerő. A nyers erőn felül azonban az Amazon egy rakás egészen egyedi érdekességet is bepakolt a telefonba.

Az egyik ilyen a telefon sarkaiba épített négy infravörös kamera, amivel a felhasználó fejmozgását tudja követni a készülék, és hozzá igazítani a képet. Ez jó például arra jó, hogy navigációnál a térképet a júzer tekintete után tudja forgatni, de 3d-effektekre is képes. Hogy ebből mit hoznak elő az alkalmazások fejlesztői, az majd kiderül. Az viszont igazi trollmágnes, hogy az Amazon nagylelkűen végtelen tárhelyet ajánl fel ingyen a Fire Phone-nal készített fotók számára, biztosan lesz pár tréfás kedvű felhasználó, aki próbára teszi ezt az ígéretet, és éjjel-nappal fényképezni és archiválni fog vele.

A telefon legizgalmasabb képessége a Firefly nevű rendszer, amiről jó előre le kell szögezni, hogy Magyarországon egyelőre nem lesz elérhető, ugyanis az itthon egyelőre nem futó Amazon Prime szolgáltatáshoz kapcsolódik (ez a rendszer 80 dolláros éves díj fejében ingyenes, 2 nap alatt garantált házhoz szállítűst ad minden amazonos rendelésre). A Firefly röviden azt tudja, hogy a kamerán keresztül gyakorlatilag bármilyen, kereskedelmi forgalomban kapható terméket felismer, és egy gombnyomással már meg is rendelhetjük az Amazon Prime-on. Bezos ígérete szerint a rendszer 100 millió féle terméket tud azonosítani. Ebbe beleértendők például zenék és filmek is. És ha valami véletlenül nem működne, ott van segíteni a MayDay, a cég napi 24 órában működő ügyfélszolgálata.

A Fire Phone-on az Android-alapú saját Amazon-operációsrendszer, a Fire OS fog futni, első körben csak Amerikában, az AT&T szolgáltatónál lesz kapható, 199 dollárért (45 ezer forint), két éves hűségszerződéssel.