Kezünkben a Google okosórája

2014.07.07. 14:19

Ok Google. Látom már, hogy mire készülsz.

Itt van rajtam az okosórád, amit az LG gyártott le, néhány gombnyomással összekötöttem egy okostelefonnal, és sorra érkeznek a csuklómra az értesítések.

Látom a friss emaileket, hogy Bálint kollégám ma este címlapos, hogy innen 41 perc hazaérni, és ha elég kitartóan beszélek hozzád, akkor még azt is megmondod, hogy melyik moziban játsszák a Transformers valahányat. Ami nem is érdekel, és igazán tudhatnád, hogy nem nézek ilyen szarokat. De azt sem tudod, hogy a moziműsort keresem, csak ostobán dobálod a minikijelzőre az IMDB-s linkeket.

Étteremnek meg a Costest ajánlod, és máris odanavigálnál? Oké, de akkor most beszéljük meg, hogy nem én fizetek.

Nem egy nagy durranás

Az okosóra lesz a Google következő nagy dobása, és ezt sokkal többen tudják megfizetni, mint a több százezer forintos Glass szemüveget. Az általunk kipróbált LG G Watch például csak hetvenezer forintos áron várható. Megér-e ennyi pénzt, hogy csuklóra szíjazott kisméretű kijelzőn lássuk ugyanazokat az értesítéseket, amik a telefonon is megjelennek? Erről nem vagyunk teljesen meggyőződve.

A szögletes órát szépnek nem mondanám, dizájnban erősebb a kerek Moto360 – annak legalább egy kicsit óraszerű a formája. Azért is jár egy fekete pont, hogy erős napfényben alig látszik a G Watch kijelzője. Volt már a karunkon néhány okosóra, például a Samsung Gear különböző változata, de a G Watch sok szempontból más. Ez az első olyan óra, amin a Google hordható dolgokra szánt oprendszere, az Android Wear fut, ami most alapból úgy néz ki, mintha csak a Google Now asszisztens kiterjesztése lenne egy újabb, kisebb méretű kijelzőre. Persze lehet rá telepíteni extra appokat, ezek a következő hónapokban fognak megjelenni.

A hardver-szoftver együttműködés még kíván némi finomhangolást: kicsit akadozik a bluetooth kapcsolat, néha ledobálja az órát a mobilról, és anélkül a karóra is butább, minden lényeges adatot a mobilról tölt le. A hangvezérlés pedig nagyon érzékeny arra, hogy jó legyen a netkapcsolat, egypálcikás wifin nem is akart működni.

Az órának persze sok előnye van. Valóban nagyon gyorsan át tudjuk nézni a fontos információkat, és jól érti a hangutasításokat. Tehát ha foglalt mindkét kezünk, akkor is el tudunk indítani egy keresést vagy egy navigációt, esetleg bediktálhatunk egy emailt, és el is tudjuk azt küldeni. Az óra és a rajta futó Android Wear operációs rendszer még rengeteg lehetőséget tartogat, a fejlesztők most világszerte azt vizsgálják, hogy ezeket miként tudnák kihasználni.

Halkan megjegyzem, hogy az androidos okostelefonokra telepíthető Google-kereső app is kibővült egy komolyabb hangvezérlő funkcióval, és akár lezárt képernyőn vagy más appok futtatása közben is odaszólhatunk a telefonunknak, hogy „ok google”, és máris elkezdhetünk parancsokat diktálni.

Tervek egy ismeretlen órára

A karórát egy nemzetközileg is jegyzett magyar startup, a Team Distinction hozta el Budapestre. Olyan alkalmazások köthetők a csapathoz, mint a milliók által használt Cocktail Flow és Weather Flow, és tavaly az általuk fejlesztett Gneo app nyerte el a kategóriájában az év alkalmazása díjat az App Store-ban. A mostanra 28 fősre duzzadt fejlesztőcsapat a Windows Phone, Android és iOS rendszereken egyaránt otthonosan mozog. 

A Google I/O konferencián kapták az órát ajándékba, ahová nagyon kalandos úton jutottak el. Június elején a TechCrunch amerikai hírportál meghirdette, hogy kioszt 15 jegyet a rendezvényre, de csak azok voltak esélyesek, akik jól meg tudták indokolni, hogy miért kell feltétlenül ott lenniük. Az okosórás terveikkel megszerezték a 900 dolláros jegyet, és rajtuk kívül még egy magyar csapat, a RoboPhone is bejutott:

Képernyőfotó 2014-07-03 - 23.23.39.png

A Distinction csapata komolyan gondolta, hogy később okosórára is akarnak majd fejleszteni, és el is kezdtek ötletelni arról, hogy mihez kezdjenek egy ilyen eszközzel. Udvardy Dávid és Priskin László, amikor még semmi biztosat nem lehetett tudni az új kütyük méretéről és technikai felszereltségéről, papíron kezdtek el koncepciókat felvázolni, a design studio nevű, építészetből átvett módszerrel.

D3N 6538 LR5

Végül a Distinction csapata kitalált egy vizuális nyelvet, ami nagyjából körülírja, hogy miként kell kinéznie egy sikeres, órára írt appnak. Udvardy Dávid kifejtette, hogy szerintük három megjelenítési forma működhet:

  1. egyszavas, a felhasználó környezetétől függő információ. Ilyen lehet például egy fordító app, amely megérti, hogy hol tartózkodunk, tehát nem kell megadni a nyelvet, és a környezetünkből (legyen mondjuk egy piac) azt is kitalálja, hogy a lehetséges szinonimák közül melyik érdekes (adott esetben valamilyen étellel kapcsolatos szó);
  2. egyszerű infografika az autóban lévő benzin mennyiségéről, az órára kötött mobil terheltségéről vagy az éppen zajló sportmérkőzés eredményéről;
  3. rövid videók, mint amiket az Instagramon láthatunk. Ezek lehetnek például útmutatók házi barkácsoláshoz vagy esetleg főzéshez (például: így kell 3 másodperc alatt kivit hámozni).

Ezekről a tervekről egy festett képekkel illusztrált tanulmányt is közzétettek a Medium nevű portálon. „Szándékosan használtunk mesés illusztrációkat, hogy az olvasók ne vesszenek el e részletekben, és ne a gombok méretére fókuszáljanak, hanem a koncepció egészét próbálják megismerni” - mondta Udvardy Dávid.

Ötletük legfontosabb eleme, hogy az okosórákon az információkat tömöríteni kell. Ez néha félreérthetővé tehet dolgokat, de a kis kijelzőn kevés a hely, a júzernek pedig nincs ideje arra, hogy az óráján olvasson végig hosszú leírásokat.

Képernyőfotó 2014-07-03 - 23.44.08.png

Importált tudás

„Az egész Google I/O-ban az volt a legnagyobb dolog, hogy az ott vannak az Android Wear dizájnerei, végighallgatják a prezentációnkat és minden egyes diánál elmondják a gondolataikat” – összegezte Priskin László az konferencián begyűjtött élményeit. „Egyikük azt mondta, jól ráéreztünk arra, hogy mi ennek a platformnak a funkciója. Ennél komolyabb megerősítést nem is kaphatunk.”

Priskin László szerint most nem az a legfontosabb, hogy rögtön nekiálljanak appokat gyártani az okosórákra. Az a céljuk, hogy a Distinction Research Lab keretében megismerjék az új platformok lényegét, a működőképes módszereket, és a begyűjtött tapasztalatokat a teljes fejlesztőcsapat használni tudja, amikor eljön a termékfejlesztés ideje. „Hiszünk abban, hogy Budapestről is ki lehet találni olyan megoldásokat, amelyek a világban egyedülállók.”  • Tippek
  • Biztosítás