Belefulladunk a városi wifibe

2014.07.14. 18:28
Sok városban könnyebb ingyenwifit találni, mint szabad parkolóhelyet, és már nemcsak a kávézókban van lefedettség, hanem az utcákon is. Egyre több helyre telepítenek szabadon használható hotspotokat, hogy a járókelők meg tudják nézni a moziműsort, az emailjeiket, és ehhez ne legyen szükségük drága mobilnetre. Veszprémben jártunk utána, hogy vajon még mindig él-e a mobilnetet kiváltó városi wifi mítosza.

Bermudát, flipflopot és napszemüveget húztunk, hogy belföldi turistát szimulálva figyeljük meg a városi wifi másodvirágzását. Ez egy régi történet újramelegítése, hiszen úgy 8-10 évvel ezelőtt a világ nagyvárosai egymásra licitálva jelentették be a wifis projektjeiket, melyekkel egész városokat akartak lefedni. Ezután a legtöbbet gyorsan le is fújták, általában a magas költségek miatt.

Most kontinensenként alig néhány tucat városban találunk utcáról is fogható jelet, de mintha megint wifilázban égne a világ. Magyarországon például sorra nyílnak az Invitel hotspotjai: Gödöllő, Veszprém, Cegléd, Gyula és Hajdúszoboszló után már Szegeden is lehet az utcán ingyen netezni. Mennyibe is kerülnek a legolcsóbb, már használható adatforgalmat kínáló mobilnetes csomagok? Havi pár ezer forintba? Nagyon kedves ajánlat, de köszönjük, az ingyennet is megteszi.

Veszprémben rögtön sikerült megcáfolni a parkolási helyzettel kapcsolatos kijelentésünket, a Balaton Plázában ingyen letettük az autót, és onnan csak egy köpésnyire vannak a belvárosi sétálóutcák. A wifi jelét sem volt nehéz befogni, mert a plázától egyenesen a lefedett területre, a Kossuth Lajos utcánál lévő szökőkúthoz jut az ember, ha a központ felé indul el.

Hogy célba értünk, azt az Invitel figyelemfelkeltő falfirkája jelezte, de nem túl hivalkodó módon. Ha nem tudtuk volna, hogy mit és hol kell keresni, akkor valószínűleg soha nem találunk rá a hotspotra. Sajnos ugyanilyen könnyű volt elveszíteni a jelet: épp csak belenyaltunk négyet-ötöt a fagyinkba a várnegyed felé tartva, és máris kikerültünk a hatósugárból. Ez bizony nem az a fajta városi wifi, ami polgármesterek nedves álmaiban szerepelt.

Beköltöznek a városok nappalijába

Az Invitelnek persze nem az volt a célja, hogy városok teljes lefedésével a mobilinternetnek állítson konkurenciát.  Az egész egy pr-ötletként indult, a távközlési vállalat javítani akarta a kapcsolatát a lakossággal és a városok vezetőségével. Az volt a koncepció, hogy csak "a város nappalijában", néhány forgalmasabb főtéren és sétálóutcában indítanak ingyenes netszolgáltatást.

Miért éppen most kezdtek hotspotokat telepíteni, tíz évvel a városi wifi első fellángolása után? Mert ma már nemcsak egy szűkebb, módosabb réteg, hanem majdnem mindenki igénybe tudja venni a szolgáltatást, hiszen a legolcsóbb okostelefonokban is van wifi – mondta el nekünk Langsteiner Marianne, az Invitel lakossági marketingigazgatója. Veszprémben egyetlen hotspotot telepítettek, amivel egyidejűleg 254 júzert tudnak kiszolgálni.

Szerdán, ebédidőben, 4-5 megabites átviteli sebességet mértünk, de ha többen csatlakoznak az ötvenmegás vonalra rákötött hotspotra, természetesen csökken az egy főre jutó sebesség. Az biztos, hogy emailezni, navigálni vagy moziműsort nézni ennek a tizede is bőven elegendő. Ha a belvárosi kávézókban lazuló hipszterek, a bolti eladók, irodisták és a többi potenciális mobilnetfogyasztó naponta csak egyszer-kétszer áthalad a területen, mind megkapják a szükséges bitjeiket, és nem lesz szükségük másra.

Az Invitel eredetileg csak három városban akart hotspotokat kiépíteni, de már hatban van jelen, és akadnak még érdeklődők. Langsteiner Marianne szerint elképzelhető, hogy a jövőben is hasonló ütemben bővül a lefedett városok száma, de ezzel kapcsolatban nem ígért semmit. Azt azonban megjegyezte, már a versenytársaik is belevágtak hasonló projektekbe. Szóval még az is lehet, hogy hamarosan több tucat magyar városban tudunk ingyen szörfölni a neten.

Jönnek a gigabitek

A technológia fejlődése miatt is érdemes lesz figyelni a wifire. A Huawei mérnökei nemrég 10,53 gigabit per másodperces átviteli rekordot értek el egy prototípus berendezéssel, a lakossági eszközök által is használt 5 GHz-es tartományban (a másik wifis frekvenciablokk 2,4 GHz-en van). A kínai cég azt reméli, hogy 2018-ra beveszik a wifi szabványába a fejlesztéseit, amivel ezt a brutális sebességet érte el.

Olyan trükköket alkalmaztak a wifin, amik a jövőbeni 5G mobilhálózatokon jelennek majd meg. Ezekkel a rádiós spektrum kihasználtságát növelik az interferencia csökkentésével, dinamikus spektrumkiosztással, valamint összetettebb antennák alkalmazásával.

Osztják a zenét

Új üzleti modellek is lendületet adhatnak a wifinek. A világ legnagyobb wifis hálózatát működtető Fon például azt találta ki, hogy biztosan többen vesznek majd a routereiből, ha a kedvenc zenéinket is le tudjuk játszani a segítségükkel.

A Fon most világszerte több mint 13 millió hotspotot működtet, és népszerűségének kulcsa a közösségi netmegosztás. Akik vesznek tőle egy routert, és másokat is engednek rácsatlakozni az otthoni internetelérésükre, azok a többi Fon-routerre is rá tudnak csatlakozni, bárhol is járnak a világban. A megosztás biztonságos, mert más hotspot jár az utcáról beesőknek, mint amit a Fon-router tulajdonosa a saját eszközeivel használ.

Az új Gramofon nevű router ezt a fajta netmegosztást egészíti ki zenelejátszással. A Kickstarteren bevezetett eszközt a vezetékes internet mellett a hangrendszerünkre is rá tudjuk kötni egy audiokábellel. Így akik vendégségbe jönnek hozzánk, és rácsatlakoznak a wifinkre, azok a saját Spotify vagy Rhapsody előfizetésükkel elérhető dalokat le tudják játszani a Gramofonon, tehát bárki tud dj-zni a házibulijainkon. A mobilnak nem kell kapcsolatban maradnia a routerrel, mert maga a Gramofon csatlakozik rá a zeneszolgáltató rendszerére, hogy lejátssza a kiválasztott dalokat.