Gyilkos mobilhálózat lesz az 5G

2014.07.17. 10:18

Még a 4G LTE hálózatok sem fedik le teljesen Magyarországot, a távközlési gyártók kutatói azonban már egy ideje az 5G bevezetésével foglalkoznak. A mobilhálózatok ugyanis nagyjából tízévente lépnek át a következő generációba, és a 4G szabványát 2012-ben véglegesítették. Ha nem akarnak lecsúszni a 2020 körüli dátumról, már el kell kezdeni a kutatási és fejlesztési munkát.

Az Ericsson a napokban egy merész és meglepő bejelentést is tett: a kísérleti 5G eszközökkel 5 gigabit per másodperces átviteli sebességet tudott elérni vezeték nélküli hálózaton. Hogy jobban érzékeljük, milyen brutális sebességről van szó:

  • ez ötször gyorsabb, mint a Digi nemrég bejelentett leggyorsabb vezetékes optikai elérése
  • a leggyorsabb mai 4G LTE hálózat maximumánál 60-szor gyorsabb
  •  az átlagos 4G LTE-nél akár 250-szer is gyorsabb lehet.

És mindez teljesen értelmetlennek tűnik, amikor a mobilunkat csak ara használjuk, hogy Facebookon csevegjünk a villamosra várva, esetleg videókat nézzünk, vagy elküldjünk egymásnak egy-egy fotót. Persze az Ericssonnál és a többi gyártónál nem így látják a helyzetet.

A gyors reakcióidő miatt lesz szükség ilyen nagy sebességre - mondta nekünk Håkan Andersson, aki az Ericssonnál az 5G bevezetésének stratégiáját alkotta meg. Például azok a munkagépek, amelyek az emberek számára veszélyes környezetben dolgoznak majd, pontos visszajelzést tudnak adni.

Ezt úgy kell elképzelni, mint a játékkonzolok rezgő kontrollerét, csak éppen egy markológép ennél sokkal több információt közvetít majd a kilométerekkel távolabb levő vezetőfülkébe. A kezelő a távolból is a másodperc törtrésze alatt értesül a dőlésszög változásáról, vagy megrázkódik a gép, ha valamibe beleütközött - éppen úgy, mintha a fülke még mindig fel lenne szerelve a markolóra.

Az 5G-n azonban nem egy killer app lesz, tehát nem egyetlen nagyon fontos alkalmazás miatt lesz rá igény, tette hozzá Andersson, mert

a cél a killer network, a mindenre jó hálózat létrehozása.

A szakértő szerint a rádiós adatátvitel sebességében elért rekord csak kis része a fejlesztésnek, és nagyon nagy szerepe lesz például a modern akkumulátoroknak is: ha képesek leszünk akár évtizedeken át akkuról működtetni környezeti szenzorokat, jelentősen megnőhet azok száma.

Hatékonyabban tudjuk majd kihasználni az eszközeink rendelkezésére álló frekvenciákat, és ennek hála több eszközünk tud majd az interneten lógni, megbízhatóbb lesz a hálózat, és olcsóbb lesz a sávszélesség. Ami, úgy feltételezzük, nem azt jelenti, hogy drámaian csökkenni fog a havi díjunk, hanem inkább azt, hogy több és jobb szolgáltatást kapunk majd, nagyjából ugyanannyi pénzért.

Elvileg úgy fog beszivárogni az 5G az életünkbe, hogy azt észre sem vesszük, mert az új generációs hálózat egyes alkotóelemei már a 4G-n is megjelennek. Az 5G nem leváltja majd a 4G LTE-t, mint ahogy a 2G (GSM) teljesen kiszorította az első generációs hálózatokat, mert az 5G a most használt hálózatokra fog épülni.