Békéscsaba: ezért is rossz mobilnetezni

2014.08.11. 21:08 Módosítva: 2014-08-11 21:09:06

Békéscsabán megint rekord közeli sebességet produkált a Telenor, és erről jutott eszembe egy eset, amikor majdnem lemondtam az előfizetésemet, hogy átmenjek egy riválishoz. 

Pedig csak annyi történt, hogy tavaly előfizettem egy komolyabb mobilnetes csomagra, amiben van LTE és több mint 40 megabites hozzáférés. Ki is használtam, például rendszeresen hallgatok online zenét, nézek videókat, feltöltök képeket. Hozzászoktam a jóhoz. Januárban viszont azt vettem észre, hogy alig látok LTE-jelet a mobilon, és ha már háromnál több app fut, akkor ki kell kapcsolnom néhányat, mert különben iszonyúan belassul a telefon. Egy top Xperia Z1, aminek nem kéne belassulnia.

Szerencsére a szolgáltatóváltás előtt megkérdeztem, hogy változott-e az előfizetésem, erre kiderült, hogy a céges flottatender után mindenki visszakerült egy 10 Mpbs-re. Próbaként megint előfizettem egy komolyabb több tíz megabites előfizetésre, és meglepődtem: nemhogy három futó appnál, de általában tíznél sem kell kilőni egyet sem.

Szinte mindegyik app kommunikál a neten (ha másért nem, akkor a reklámokat tölti le), és minél gyorsabban végeznek a kommunikációval, annál hamarabb lesznek megint szabad kapacitásai, egyéb feladatok elvégzésére. Érdemes belegondolni, hogy nemcsak a futó appok használják a netet, nagyon sok alkalmazás - messenger, facebook, skype, viber, hangouts, email - a háttérben is tartja a kapcsolatot a szerverekkel.

Persze a méréseink azt bizonyítják, hogy nemcsak a készülékünkkel és a díjcsomagokkal lehetnek gondok, hanem a hálózatokkal is.

Békéscsaba T-Mobile Telenor Vodafone
Letöltés 21,44 Mbps 88,65 Mbps 8,56 Mbps
Feltöltés 3,6 Mbps 38,60 Mbps 2,16 Mbps
Ping 51 ms 46 ms 266,66 ms