Megmérjük a magyar mobilinternetet

2014.08.11. 09:08

Négymillió magyarnak van mobilnete és állítólag a mi hálózataink a leggyorsabbak a régióban. Vajon tényleg így van? Őrült akciót viszünk véghez, hogy kiderítsük: pár nap alatt kétezer kilométert autózunk az országban, hogy a lószaros legelőkön és a városi főtereken is megmérjük a térerőt. Utunkat online közvetítjük itt a Cellanapló blogban a 4G_túra címke alatt. A végén ki fog derülni, hogy a Telenor, a T-Mobile vagy a Vodafone-e a jobb, és hogy miben.

Korábban is vállalkoztunk hasonlóra, négy, hat és hét évvel ezelőtt is bejártuk az országot a megabitek után. 2007-ben még csak pár százezer juppi hobbija volt mobilnet, az országos átlagsebesség alulról nyaldosta az 1 megabitet. Ezt egy év alatt sikerült 2 megabit fölé tornázni, 2010-ben pedig már a 4 megát is meghaladta a letöltési átlag. Szép eredmény, és azóta sok minden változott.

Hálózatfejlesztési projektek indultak, megjelent a gyors 4G LTE, és az Európai Unió bedobta, hogy 2020-ra minden háztartásnak legyen legalább 30 megabites vonala. Teljesen mindegy, hogy milyen technológiával – mi persze a mobilra szavazunk. Most azért indítottuk újra a mérést, mert halljuk a felhasználók panaszait, látjuk a mobilnettel lefedetlen fehér foltokat. Ráadásul újabb változás jön, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frekvenciákat adna el, mert a szolgáltatók ezzel tudják javítani lesz a lefedettséget, stabilabbá tenni a kapcsolatot. Majd meglátjuk, hogy mit hoznak ki belőle.

Leláncoltuk magunkat

Mielőtt elfordítottuk volna a slusszkulcsot, bementünk a T-Mobile, a Vodafone és a Telenor boltjába új szerződéseket kötni. A Tesco és a Blue Mobile kimaradt, mert elve korlátozott a sebességük, nem velük fogjuk megtalálni a legjobb mobilnetet. Emiatt a feltöltőkártyás csomagokat is ki kellett hagyni.

A T-Mobile a mobilnethez a Net&Roll M csomagot ajánlotta, és az ügyintéző szerint a drágább csomagok sem gyorsabbak. A csomag 60 megabites maximális letöltési és 22 megás feltöltési sebességet kínál. Egyetlen komolyabb megkötés van: ha idő előtt le akarjuk mondani  a szerződést, akkor 5000 forintos fájdalomdíjat kell nekik kifizetni, hiszen adtak nekünk SIM-kártyát, az eladó dolgozott körülbelül fél órát. A személyes adatokon kívül nem kértek tőlünk semmit, nem küldenek nyomtatott számlát, a havidíjat pedig a neten tudom befizetni, ami kereken:

6990 forint

A Vodafone boltjában a Mobilnet L csomagot adták el nekünk, amikor a leggyorsabb mobilnetet kértük. Ennek a maximális sebessége 42 megabit per másodperc, és a havi 12 gigabájtos adatforgalmi kerethez tartozik még egy 100 gigás extra, amit éjfél és hajnali 6 között tudunk elhasználni. A kereskedő külön felhívta a figyelmünket arra, hogy érdemes éjfél után újraindítani a kapcsolatot, hogy biztosan az éjszakai keretet fogyasszuk, és ne a nappali ketyegjen tovább. Ha idő előtt lemondjuk a szerződést, akkor náluk már egy 10 000 forintos belépési díjat kell befizetni. De nem ilyen egyszerű lelépni a Vodától! Hiába mondtuk, hogy nem kell a modem, anélkül nem lehetett szerződést kötni. Úgyhogy ha lemondjuk az előfizetést, akkor még az 1 forintos áron átvett, 40 000 forintos modemet is ki kell fizetni, mert visszaadni nem lehet. Így kemény 50 000 forintra nő a távozás költsége. Meglepő az is, hogy a Vodafone előre elkérte az első hónap díját,

5490 forintot

A Telenor gyorsan intézte az előfizetést, de ennyi pénzért én is nagyon laza lennék. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a Westend emeletén lévő boltból fél perc után elmenekültem, mert olyan szomorú volt a hangulat, mint egy ötvenedik érettségi találkozón. Itt az is kiderült, hogy a 150 megabites "leggyorsabb hálózat" nem is teljesen úgy van: az eladó közölte, hogy ilyen csomagot nem tud adni, mert csak néhány boltan árulnak ilyent, és ekkora sebességet csak az otthoni használatra szánt előfizetéssel tudok elérni. Én meg mindenhol leszek a SIM-kártyájukkal, csak pont otthon nem. Végül a Hipernet Pro csomagot vittem el 991 forintos előleg befizetése után. A szerződés alapján a csomagom 60 megabites maximális letöltési sebességet ad, havi 30 gigabájtos adaforgalmi kerettel, hűség nélküli szerződéssel,

8990 forintért

A feltételek és az árak is nagyon különböznek, de egy valami közös. A garantált sebesség mindhárom társaságnál 0/0 kilobájt másodpercenként. Ez elég elszomorító, mert éveken át vertük az asztalt, hogy nem a maximum sebesség a fontos, hanem hogy a mobilcégek biztosan tudnak-e alapszintű szolgáltatást nyújtani. Ugyanakkor érthető is a hozzáállásuk, mert a sebességet rengeteg, általuk nem kontrollálható tényező befolyásolja. A párás idő és a vastag falak akadályozzák a jel terjedését, az okostelefon kora, minősége, sőt a telepített appok is nagyban meghatározzák a felhasználói élményt.

Eszközeink

A korábbi túrákhoz képest nemcsak az változott, hogy nem a szolgáltatóktól kértünk SIM-kártyákat, hanem mi magunk vettünk előfizetéseket. Három teljesen ugyanolyan eszközön csúcskategóriás Samsung Galaxy S5 mobilokon futtatjuk a Speedtest.net app méréseit, egymás után háromszor, és minden helyszínen abból átlagolunk. Ezzel a módszerrel a túra végére több tucat helyszínről több száz mérésünk lesz.

Egy Mazdától kölcsönkapott tesztautó, az elektronikával (és NNG-féle navigációval) megpakolt Mazda 3 segítségével jutunk el gyorsan a mérések helyszínére. Erről még lesz szó, addig is itt van a Totalcar tesztje. Pár száz kilométer levezetése után annyit tudunk mondani, hogy valóban dögös autó és elég jól húz.   

Kövessék 4 napig tartó online közvetítésünket. Utunkat Kelet-Magyarországon kezdjük, északról dél felé haladva végigjárjuk a legnagyobb városokat, majd a második napon Dunaföldvárnál áttörünk a Dunántúlra. Utána Pécs érintésével irány a Balaton, Zalán és Vason át egészen Sopronig, és a túrát csütörtökön – a Balaton északi partján végigszaladva – Budapesten zárjuk.  • Hírek
  • Hírek