Pusztába kiáltott Youtube

2014.08.12. 15:35

Az 52-es út három dologra jó: menni, meghalni, kurvázni. Mi pedig csak menni akartunk, Dunaföldvár felé, de a Kunsági Nemzeti Park táblájánál meggondoltuk magunkat, mégiscsak félrehúzódtunk. Nem a védett pillangók miatt, hanem hogy egy komolyabb próbát tegyünk a mobilhálózatokkal.

Kaptunk ugyanis kritikákat. Tök jó, hogy végigmérjük az egész országot, de mi a francot csináljon az ember az elméleti maximumokkal meg az általunk néhány helyen megmért sebességgel, ha az a rohadt Youtube nem képes menet közben betöltődni, vagy ha el is kezd lejátszani egy klipet, akkor megakad a közepénél.

Úgyhogy fogtuk a három mobilt, beállítottuk ugyanarra a félórás videoklipre, amit garantáltan soha nem játszottunk le egyik mobilon sem. Pillanatok alatt megnyomtuk mindegyiken a play gombot, láttuk ahogy a kijelző tartalma átvált a videók listájáról a lejátszóra, majd tövig nyomtuk a gázpedált és sikító kerekekkel elindultunk. Mint írtam, nemcsak kurvázni, meghalni sem akartunk az 52-esen, és gázfröccs nélkül nem lehet besorolni a száguldó kamionok közé. A saját egykettes Opel Corscámmal valószínűleg ott aludtam volna, de ebben a kölcsön Mazdában bőven van erő, kettesben kihúzza kilencvenig, hármasban már büntet a rendőr.

A biztonság kedvéért álló helyzetben, még a videók elindítása előtt mértünk a mobilokkal, hogy ha kudarcba fullad a kísérlet, akkor legalább ezt fel tudjuk mutatni. A pusztanet nem a Telenor specialitása, ahogy a számaink mutatják, a feltöltési sebessége még sörnek is kevés lenne, nemhogy adatátvitelnek. A Telekom egész jó, de a válaszidőn kívül mindenben, le- és feltöltésben is győzött a Vodafone.

Kunsági Nemzeti Park T-Mobile Telenor Vodafone
Letöltés 15,78 Mbps 4,46 Mbps 15,99 Mbps
Feltöltés 0,54 Mbps 0,33 Mbps 3,76 Mbps
Ping 43,33 ms 40,66 ms 228 ms

Ahogy utána a videós tesztben is. Természetesen vezetés közben nem néztük a videót, hanem csak hallgattuk, és az volt a terv, hogy valamelyik következő, lehetőleg üres buszmegállóban újra lehúzódunk, hogy megnézzük, melyik videó hol tart. Ha ugyanis bármelyik megáll és elkezd kicsit pufferelni, majd újraindul, nem fogja behozni a lemaradását. De ennél jóval egyszerűbb dolgunk volt. A Telekom és a Telenor elakadt, mint a füstölgő metró az alagútban, míg a Vodafone pörgött tovább.

A videók mobilos lejátszása nemcsak a szolgáltatón múlik, hanem az appon és a szervereken is. A szolgáltatónak nem feltétlenül érdeke engedni, hogy bármennyit előretöltsön (puffereljen) az okostelefonon futó lejátszó app. Ha ugyanis a nézők - és egy youtube esetében százmilliókról beszélünk - mégsem nézik végig a letöltött videót, akkor a szerverek tök fölöslegesen használtak el rengeteg áramot. Ugyanez a telefonra is igaz: ha keményen dolgozik a mobil, hogy minél gyorsabban lementse a teljes videót, akkor jobban terhelődik az akkut. Nem éri meg, ha a tizedik másodpercben rájövünk, hogy nem is ezt akartuk megnézni. 

Az mindenesetre kiderült, hogy az 52-es úton nemcsak menni, meghalni és kurvázni lehet, hanem a Vodával valószínűleg videókat nézni is.

Ja, még valami

Tegnap elfelejtettem publikálni a Hortobágyon elvégzett mérés eredményeit, de ha már úgyis a pusztákról van szó, azt itt megteszem. Egy elég jó fotóm is van hozzá:

Az adatok pedig teljesen érthetetlenek, a Vodafone vitte jackpotot:

Alföld T-Mobile Telenor Vodafone
Letöltés 14,51 Mbps 0,24 Mbps 26,98 Mbps
Feltöltés 2,89 Mbps 0,08 Mbps 4,22 Mbps
Ping 57,66 ms 237 ms 42,33 ms