Megismertük a magyar mobilnet titkait

2014.08.18. 11:28

Látszólag minden rendben van a magyar mobilnettel, és ezt nem a hasunkra ütve mondjuk, hanem miután végigvezettünk kétezer kilométert és az ország negyven helyszínén, az összes megyében megmértük a Telenor, a Telekom és a Vodafone hálózatát. Mindegyik szolgáltatónál a legjobb internetes csomagra fizettünk elő és három Samsung Galaxy S5 mobilt használtunk, mert ezek 150 megabit per másodperces letöltési sebességet bírnak. Elvileg semmi sem korlátozott minket, hogy elérjük a lehető legnagyobb sebességeket.

A méréseket a Speedtest.net alkalmazással végeztük el, és az appot fejlesztő Ookla is összeállított egy országos toplistát a szolgáltatókról. Ez azonban torz eredmény, mert nem derül ki, hogy a felhasználók mire fizettek elő és milyen eszközöket használnak. Nemcsak a díjcsomagok korlátozott sebessége, de még egy ócska otthoni wifi router is befolyásolja az adatátvitelt. Mi ezért jártuk végig az országot a leggyorsabb hozzáférést biztosító előfizetésekkel és a legmodernebb eszközökkel. 

Versenyünk győztese:

A Telenor. És a Telekom. De az is lehet, hogy mégis inkább a Vodafone. Ez nagyon bonyolult, úgyhogy máris elmagyarázzuk, hogy mi a helyzet.

Városi környezetben 15-40 Mbps volt az átlagos letöltés, a feltöltés 2,5-10 Mbps között mozgott. Néhány éve még a vezetékes szolgáltatók sem tudtak ennél jobbat nyújtani, szóval elvileg nem lehetne okunk a panaszra.

Az összátlagból az jött ki, hogy a Telenornál a legnagyobb a letöltési sebesség, 39,34 Mbps-sel majdnem kétszer többet kínál, mint a második helyezett Telekom. Ennek nagyon egyszerű magyarázata van, a Telenor ugyanis egy 20 MHz széles frekvenciablokkban nyújt 4G LTE szolgáltatást, miközben a Telekomnak csak 10 MHz-nyi frekvenciája van ugyanerre. Szinte takra pontosan kétszeres a különbség. A frekvencia pont úgy működik, mint a kerti slag: minél szélesebb, annál több víz jut át. A csak 3G-n működő Vodafone 15,68 megabites átlagot produkált, ami a Telekomhoz viszonyítva nem is olyan rossz.

Feltöltésben a Telekom az első, de csak egy hajszállal jobb a Telenornál: 9,97 vs. 9,93 megabitet mértünk náluk. Itt már jól látszik a 3G lomhasága a 4G-hez képest, a Vodafone ugyanis harmadakkora feltöltési sebességet ért el: 2,78 megabit volt az átlaga. Sőt, a legnagyobb vodás érték – 5,36 Mbps – meg sem közelíti a két 4G-s szolgáltató eredményét.

Válaszidőben, ami azt mutatja, hogy egy online lekérdezésre milyen gyors reakció érkezik (szaknyelven ez a ping), megint csak a Telekom volt a nyerő.

   Telekom
letöltés
Telenor
letöltés
Vodafone
letöltés
Telekom
feltöltés
Telenor
feltöltés
Vodafone
feltöltés
Telekom
válaszidő
Telenor
válaszidő
Vodafone
válaszidő
Átlag 21,69 39,34 15,68 9,97 9,93 2,78 47,89 65,46 158,58
Legnagyobb 55,4 91,96 22,76 22,43 38,6 5,36 73,77 300 652
Legkisebb 2,41 0,08 4,74 0,09 0,03 0,45 39 33,33 35,33

Ezek voltak tehát a számok, amik jól megmutatják a szolgáltatók rendelkezésére álló frekvenciákból, valamint az általuk használt technológiákból adódó különbségeket. Csakhogy a méricskélések közben gyakorlatias próbákat is tettünk, amik abból álltak, hogy rendes júzerként használni próbáltuk a mobilnetet. A számokkal ugyanis jól ki lehet tapétázni az utcákat, hogy óriásplakátokon hirdessék, ki a legmenőbb netszolgáltató az éterben, de a gyakorlat egészen már mást mutat.

Például azt, hogy amikor az úton haladva Spotify-ról hallgatunk Nirvanát, akkor az eredmény a grunge és a silent disco nagyon furcsa keveréke lesz: egy másodperc zúzást követ nyolc másodperc csönd. A netről sugárzott zene megtorpan, mint a magyar gazdaság növekedése.

Az autó hátsó ülésen utazó kölkök sem lesznek boldogak, ha Youtube-ozással akar elütni az időt. Erről  már írtunk egy beszámolót : egyszerre indítottuk el ugyanazt a klipet három telefonon, és amikor 5 perc autózás után megint rájuk néztünk, a telenoros és a telekomos mobilokon állt a lejátszó, a vodáson azonban akadozás nélkül futott tovább a film. Tehát a Vodafone, amely a mérések alapján alulmaradt, a gyakorlatban fel tudott mutatni olyan előnyt, amit a többiek nem.

Sokan nem is tudják megmondani, hogy a készülékük milyen sebességre képes. És nemcsak a saját készülékünk van hatással a sebességre: ha egy területen sokan használnak elavult mobilt, az kihat a többiek által tapasztalt felhasználói élményre.

Hello polgármester úr!

Részben azért vállalkoztunk a hosszú túrára, mert már folyamatban van egy állami pályázat, amellyel a szolgáltatók több frekvenciát tudnak szerezni. A Telekom és a Telenor közti sebességkülönbség tökéletesen megmutatja, hogy frekvencia kell az átviteli sebességhez. A hírközlési hatóság által kiírt frekvenciapályázaton ráadásul elérhetővé válik a 800 MHz-es tartomány. Az alacsony frekvenciának az az előnye, hogy jobban terjed a jel, és az ott elindított 4G-vel nagyobb területet, akár kisvárosokat és falvakat is le tudnak majd fedni. Amikor kiosztották a frekvenciákat, és a szolgáltatók elkezdik használni azokat, mi megint végigfutunk az országon, hogy lássuk a fejlesztések eredményét.

Ezen kívül a szolgáltatóknak arra van szükségük, hogy valahova le tudják tenni az antennáikat.  Jönnek az önkormányzati választások,  a lakossági fórumokon biztosan előkerül az adótornyok témája is:  ha tiltakoznak a mobilcégek fejlesztései ellen, akkor ne várjanak gyors mobilnetet és jó térerőt.

Örülnek neki

Megkérdeztük a szolgáltatókat is az eredményeikről: a Telenor örült neki, hogy  kiderült, nemcsak egy lózung az ország leggyorsabb letöltési sebessége, hanem ezt a független vizsgálatunk is megerősítette.

A Vodafone azt is elárulta, hogy a hálózata országos elérhetőségére, valamint az ügyféligényeknek megfelelő sebesség biztosítására fókuszál: a leginkább adatigénye alkalmazás, a videók maximális sebességigénye is csak 1 megabit okostelefonon, és 3 megabit tableten. Az átlagnál magasabb válaszidőt azonban nem a 900 Mhz használata okozza, hanem a hálózatoptimalizálás miatt nagyobb esetenként a reakcióidő. Mint megtudtuk, a mértnél nagyobb adatcsomagok esetén tapasztal az ügyfél optimális válaszidőt.

A Telekom is  örömmel fogadta, hogy az országos mobilinternet túrával hozzájárulunk a 4G és a mobilnetezés népszerűsítéséhez. Azt is elmondták, hogy a „verseny” eredményei nem voltak váratlanok, mert ismert a piaci szereplők aktuális 3G illetve 4G kínálata, és a szolgáltatók rendelkezésére álló frekvenciatartomány az elérhető sebességeket 4G esetében is alapvetően befolyásolja.

Azt mi is elismerjük, amit a Telekom írt nekünk, hogy ezek az egyszeri, ad hoc mérések magukban hordozzák a pillanatnyi állapotok esetlegességeit – nem is mernénk olyan merész kijelentéseket tenni, hogy a meglátogatott városok teljes területén, minden időszakban hasonló a sebesség, mint amit mi tapasztaltunk. Ugyanakkor ezzel a módszerrel, hogy az ország több tucat településén több száz mérést végeztünk el, az eredményeink nagyon közel állnak a valósághoz, sokkal közelebb, mintha csak Budapest utcáit jártuk volna be.