Titokzatos áladótornyokat találtak az USA-ban

2014.09.02. 13:34

Átlagos mobiltelefonos adótoronynak tűnő, de valójában masszív lehallgatásra használható tornyokat fedezett fel egy biztonságos telefonokat kínáló cég. Összesen 17 olyan adótornyot találtak az USA-ban, ami a telefonba épített, a más hálózatokkal történő kommunikációt segítő csipek segítségével akár a beszélgetések lehallgatására, vagy kémszoftver telepítésére is alkalmasak lehetnek.

A tornyokat a CryptoPhone 500-as készülék használói szúrták ki. Először csak az lett gyanús, hogy a kivételesen biztonságos beállítások mellett használt androidos készülékek tűzfala óránként 80-90 olyan támadást regisztrált, amit a felhasználók nem tudtak mihez kötni. A kutatás végül a titokzatos tornyokhoz vezette a szakembereket. A tornyok valamennyire szabványos adótoronyként is működnek, de valójában főleg a megfigyelés és a lehallgatás a fő céljuk. Hagyományos telefonokkal ki sem lehet mutatni a különbséget, csak a speciálisan felkészített, megerősített (hardened) készülékek látják a problémát.

Les Goldsmith, a speciális telefonokat gyártó ESD nevű cég munkatársa elmondta, hogy az amerikai lakosság általában nem is gondolja, hány hasonló veszéllyel élnek együtt. „Egy vásárlónk Floridából utazott Észak-Karolinába, és útközben nyolc különböző ilyen próbálkozást jegyzett fel a telefonja. Egy forrás még a Las Vegas-i South Point Casino tetején is volt.”

Goldsmith szerint gyanús, hogy bár nem lehet tudni, ki működteti a tornyokat, az gyanús, hogy egy részük katonai épületek tetején lett kiépítve. A támadók nem az elsődleges operációs rendszert támadják, hanem egy köztes réteget, ami az operációs rendszer és a hálózat között közvetít. A szakember szerint több olyan szerkezet is létezik, ami lehetővé teszi az ilyen hekkelést, de ezek egyike sem olcsó, bár ismer olyat, ami 100 ezer dollár, vagyis 23 millió forint alatt marad. A hasonló készülékeket a neten is árulják, a VME Dominatort például itt lehet megvenni, ha valaki mások beszélgetését és szöveges üzeneteit szeretné lenyúlni.

Természetesen nem lehetetlen, hogy az egész felfedezés nem több egy jól felépített marketingfogásnál, hiszen a Cryptophone 500 sem olcsó, a gyártó 3500 dollárt, vagyis 800 ezer forintot kér a speciálisan felkészített Samsung Galaxy SIII-ért.