Négymilliónál is több ment el az új iPhone-ból

2014.09.16. 09:16

A szeptember kilencedikén bejelentett, új iPhone-modellekre 24 óra alatt négymilliónál is több előrendelés érkezett be a cég online boltjain keresztül, jelentette be még hétfőn az Apple. Ennek alapján könnyen lehet, hogy a cég 38 éves történelmének legdurvább nyitása jöhet össze, idén decemberig pedig világszerte mindenhol árulni kezdik a telefont.

Összehasonlításul: két éve, az iPhone 5 kétmillió előrendelést kapott 24 óra alatt, és az első hétvégén ötmillió darabot adtak el belőle. Tavaly, amikor szintén két modellt, az 5c-t és az 5s-et dobták piacra, 9 millió fogyott az első pár napban.

Az Apple az új, nagyobb kijelzős 6 és 6 Plus modellekből a hírek szerint 70-80 millió darabot gyártat le az év végéig. Ez 30-40 százalékkal több, mint amennyit a tavalyi modellekből rendeltek ugyanennyi idő alatt. Ez a többlet sem segített viszont azon a tényen, hogy a megrendelők szó szerint elkapkodták a telefonokat: az előrendelésben megvásárolható készlet alig néhány óra alatt elfogyott az összes olyan országban, ahol erre lehetőség volt. A kezdő készletek kimerítésére a 2011-es, 4s jelű modellnek 22 órára, a 2010-es, sima iPhone 4-nek pedig 20 órára volt szüksége.

A telefonokat szeptember 19-től lehet átvenni az USA-ban, az Apple külön készletekkel készül azoknak, akik személyesen, valamelyik boltjukban szeretnék megvásárolni a készüléket (bár azt javasolják, hogy aki biztosra akar menni, az menjen minél korábban).

Az iPhone telefonok alkotják az Apple termékpalettájának legfontosabb részét, a cég darabszámra ezekből ad el a legtöbbet, és a legnagyobb nyeresége is ezeken a készülékeken keresztül képződik. Egyrészt a telefonok önmagukban is nyereségesek, de a rajtuk keresztül megvásárolt alkalmazásokból is rengeteg pénz folyik be.

Az iPhone 6 és 6 Plus modelleket szeptember 19-én kezdik el forgalmazni, először az USA, Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Hongkong, Japán, Puerto Rico, Szingapúr és az Egyesült Királyság területén, ehhez jön majd hozzá szeptember 26-tól még 20 piac, köztük számos nyugat-európai ország, Törökország, Katar, illetve Oroszország. Hazánkban elméletileg még idén elérhetővé válnak a telefonok, a pletykák szerint legkorábban októberben.