Mire jó a korlátlan sms?

2014.09.17. 09:16

Vasárnap délben mindenki nyugalomra és egy kiadós ebédre vágyik, még akkor is, amikor éppen a város legjobb pizzázóját próbálná ki, ami csordulásig tömve van vendégekkel. Pont így jártunk San Francisco olasz negyedében, a pizzasütő világbajnokságokon tucatnyi érmet elnyerő Tony's Pizza Napoletana vendéglőben: a bejáratnál közölték, hogy leghamarabb 30-40 perc múlva tudnak leültetni minket egy asztalhoz. Persze itt nem ért véget a történet.     

A felszolgáló megkérdezte, hogy van-e amerikai telefonszámunk, mert ha igen, akkor egy sms-sel regisztrálnak minket, és értesítenek, amint lesz szabad asztal.

pizzasms

Ehhez nyilvánvalóan olyan pénztárgép kell, aminek nem a NAV-kompatibilitás az egyetlen fejlett funkciója, hanem be tudják pötyögni rajta a vendég telefonszámát. Ki a fene szeretné, hogy a pincér saját telefonjában legyen elmentve a száma? Emellett még olyan háttérrendszert is mögé kell tenni, ami automatikusan küldeni tudja a szabványosított üzenetet. Itt nincs helye a jópofizásnak, csak a profi kiszolgálásnak.

Ez a vendégnek is jó, mert halál nyugodtan leülhet a közeli parkban, sétálhat egyet a környéken, és nem kell aggódva visszarohangálni, hogy biztosan megvan-e még a hely, vagy mások beelőzték. Mindenki biztos lehet abban, hogy időben kap értesítést, és le tud ülni ebédelni.

Ugyanakkor az is elég nyilvánvaló, hogy az étteremnek csak akkor éri meg ilyen extra szolgáltatást nyújtani, ha az sms ára szinte egyenlő a nullával. Ez a hozzáállás nagyon távol van attól, amit magyar szolgáltatók művelnek: a valójában röhejesen olcsó üzenetekért nekünk kell kényelmi díjat fizetnünk, pedig az sms-sel ők spórolnak meg rengeteg munkát és/vagy kiadást. 

Az USA-ban azonban más a mobilpiac: még a fapados feltöltőkártyás csomagok is korlátlan sms-t és beszédpercet tartalmaznak, meg néhány gigabájt adatforgalmat. Érthető, hogy erre még a kisvállalkozások is hajlandóak kényelmi szolgáltatásokat építeni. Az amerikai mobilcégek el is kérik ennek az árát: az átszámolva havi 8-12 ezer forintos díjcsomagok a magyar átlagkeresethez mérve igen drágák lennének. De nem San Franciscóban, ahol egy közepes pizzáért is elkérnek 3-5 ezer forintot.