Egymilliárd dollárt keresett a Microsoft az Androiddal

2014.10.05. 15:46

A Microsoft most nem túl sikeres a saját mobiljaival, de mások elvégzik helyette a piszkos munkát, és neki csak a pénzt kell begyűjteni. A Nokiától megvett Lumia okostelefonok még nem szereztek óriási piaci részesedést, ahogy a Windows Phone sem terjedt el igazán, de az Androidot használó gyártók olyan sok licencdíjat fizetnek a szabadalmai után, hogy a redmondi cég akár nyugodtan hátra is dőlhet.

A legfrissebb hír ezzel kapcsolatban, hogy egyedül a Samsung évi 1 milliárd dollárt fizet a Microsoftnak. Ebből biztosan jut majd a Windows 10 fejlesztésére, és visszajön az a pénz, amit a nem túl sikeres Surface tabletek vittek el.

A Samsung és a Microsoft még 2011-ben kötött megállapodást, amikor a dél-koreai gyártó még nem szerezte meg a piacvezető pozíciót az okostelefonok piacán. A Samsung azonban sohasem szeretett mások műszaki fejlesztéseiért fizetni (lásd az Apple vs. Samsung pereket), ezért megpróbál kihátrálni a szerződésből. A Microsoft azonban szereti a ropogós dollárokat, és azt a 6,9 milliót is bavasalná, amivel a Samsung tavaly óta tartozik neki.

A Samsung azzal érvel, hogy a Nokia felvásárlása érvényteleníti a keresztlicencelési megállapodásukat. Hogy melyiküknek van igaza, arról egy amerikai bíróság fog dönteni a közeljövőben.