Viszlát, Nokia, és kösz a telefonokat!

2014.10.22. 16:01

Most tényleg véget ér egy korszak. A Microsoft hivatalossá tette: elhagyja a Nokia nevét az új telefonjaiból. Az ezután érkező készülékeket innentől Microsoft Lumiának fogják hívni. Nem tűnik el ugyanakkor teljesen a név. A cég többi részlege, amelyeket a Microsoft nem vett meg, továbbra is Nokiaként fog működni.

A Microsoft még áprilisban vásárolta fel a finn cég nagy múltú mobilrészlegét 7,2 milliárd dollárért (1,74 billió forintért). Elvileg tíz évig lett volna joguk használni a márkanevet a mobiljaikkal, de már korábban elkezdtek apránként eltávolodni tőle, hogy most teljesen el is hagyják.

Egyébként is nagy átalakulások mennek végbe a Microsoftnál az utóbbi időben. Steve Ballmert februárban Satya Nadella (leánykori nevén Székelyné Nádas Gyula) váltotta a vezérigazgatói poszton, igyekeznek nagyobb hangsúlyt fektetni a mobil platformokra (legutóbb például egy új videóüzenet-küldő appal), és gőzerővel folyik a Windows 10 fejlesztése is, amellyel hosszú idő után akár a csúcsra is visszatérhetnek. Mindeközben pedig júliusban 18 ezer alkalmazottat bocsátottak el a cégtől, akik nagy részét, 12 500 főt éppen a Nokiától vettek át a felvásárláskor.