Mobilokon ingyenes lett a Microsoft Office

2014.11.06. 17:02

Belevaló cégvezető ez a Satya Nadella, mert amióta ő vezeti a Microsoftot, a szoftvercég rendszeresen meglepetéseket okoz. Csütörtökön például azt jelentették be, hogy iOS-en és Androidon teljesen ingyenes lesz az Office irodai programcsomag, tehát a Word, Excel és Powerpoint használatához nem lesz szükség Office 365 előfizetésre sem. Sőt, ha mégis úgy döntünk, hogy a felhőben akarjuk tárolni a dokumentumokat, akkor akár Dropboxra is menthetünk, nem kell a Microsoft felhőjét választani.

Miből fog így megélni a Microsoft? Abból a több tízezer vállalatból, akiknek létszükséglet az Office használata. Ami az átlagos otthoni felhasználónak ingyenes, az a OneDrive for Business és a Dropbox üzleti előfizetőinek ezután is pénzbe kerül. Lesznek olyan funkciók, amiket csak a fizetős ügyfelek érnek el, ilyen például a fejlettebb kép- és grafikonszerkesztő, és a változáskövetés. 

 Még mielőtt bevennénk azt a dumát, hogy a Microsoft minden platformon a legjobb eszközöket akarja biztosítani az emberek számára, ezért lett ingyenes az Office, nézzünk szét az iOS és az Android szoftverboltjaiban. Tele vannak ingyenes irodai programokkal. Számítógépen pedig ott van a LibreOffice.

Egyre többen ismerik fel, hogy a Microsoft nélkül is lehet doksikat szerkeszteni, tehát a redmondi cég kényszerhelyzetben volt. Ha nem teszi ingyenessé az alkalmazásait, a riválisai teszik jelentéktelenné, és búcsút mondhat ennek a jól jövedelmező biznisznek.

Az iPhone-on letölteni, az iPaden majd frissíteni kell a Word, Excel és Powerpoint appokat (nálunk pár perce még a régi, előfizetéshez kötött verzió jött le), Androidon pedig egy preview programra kell jelentkezni, hogy megszerezzük az Office ingyenes verzióját.