Mobilszolgáltatást indít a UPC

2014.11.10. 12:44

A régióban először nálunk indít mobilszolgáltatást a UPC, és van az ajánlatuknak néhány érdekes eleme. Az már a hétfői sajtótájékoztató előtt kiszivárgott, hogy 200 000 hotspotból álló közösségi wifi-szolgáltatást indítanak, melyre az ügyfeleik bárhol ingyen rácsatlakozhatnak. Emellett, a korábbi mobilnetes ajánlatukat kiegészítve, teljes körű mobilszolgáltatást indítanak, lebeszélhető percekkel, sms-ekkel és mobilinternettel. A számlát az UPC állítja ki, de a hálózatot a Vodafone működteti.

A mobilszolgáltatás vonzó tulajdonsága, hogy nincs hűségnyilatkozat, és az általuk eladott készülékek kártyafüggetlenek. A legolcsóbb csomagon is engedélyezett a felhasználó által választott VoIP szolgáltatás használata, magyarán szabadon lehet Skype-on, Viberen vagy más hálózaton telefonálni. A lakossági ügyfeleknek kétféle csomagot ajánlanak:

   Mobil M Mobil L
Hangperc 150 400
Sms 150 400
Adatforgalom 500 MB 2 GB
Perc és sms díj 25 Ft 25 Ft
Ár 4490 Ft 6490 Ft

A UPC Mobil áraiból látszik, hogy ez nem egy fullextrás ajánlat, amivel éjjel-nappal online tévéadásokat és videókat nézhetünk, hanem egy belépő szintű szolgáltatás. A fenti árakban annyi a trükk, hogy ez a meglévő ügyfeleknek szóló ajánlat. Vannak azonban személyre szabott árak is, amelyeknél nemcsak azt fogják mérlegelni, hogy az ügyfél hányféle szolgáltatásra fizet elő, hanem egyéb szempontokat is. Például előfordulhat, hogy valaki nem fizet elő tévére, de annyira hűséges és hardcore netező a UPC-nél, hogy kedvezményt kap a mobilszolgáltatásra.

Severina Pascu, a UPC Magyarország ügyvezető igazgatója a terveikkel kapcsolatban elmondta, egyelőre nem az előfizetők számát nézik, mert a mobilszolgáltatás nekik nagyon új terület. „Igyekszünk megérteni az ügyfeleink igényeit, és hozzájuk igazítani az ajánlatunkat” – mondta. Az UPC kiegészítőnek szánja a mobilszolgáltatást, és a terjeszkedésüket elősegítheti, hogy másfél millió háztartásban van előfizetőjük.

A Wi-Free elnevezésű wifihálózat nemcsak az országon belül biztosít hozzáférést, hanem azokban az országokban is, ahol hasonló szolgáltatást indítanak el. Az Egyesült Államokban pedig a Comcast nevű netszolgáltatóval kötöttek megállapodást arról, hogy a My UPC  azonosítóval rendelkező ügyfelek használni tudják a társaság ottani wifi hotspotjait.

A UPC a felhasználóknál lévő kábelmodemek wifijével valósította mega Wi-Free szolgáltatást, ezt azonban külön csatornán működteti, elkülönítve az ügyfél által használt wifitől. Így a nyilvánosan megosztott 2,5 megabites hozzáférés nem csökkenti az ügyfél által igénybe vett hozzáférés sebességét. Aki nem szeretné, hogy a lakásában lévő modemet más is használja, az letilthatja rajta a Wi-Free szolgáltatást, de aki azt teszi, az nem tud majd mások hálózatára csatlakozni.