Döcögve indul a UPC ingyenes wifije

2014.11.11. 19:15 Módosítva: 2014.11.11. 20:18
Országszerte kétszázezer wifi hotspotot kapcsolt be a UPC, melyekre ingyen felcsatlakozhat, aki már előfizetett a cégnél kábel- vagy mobilinternetre. A szolgáltatás izgalmas, van benne potenciál, de ezzel a nyakunkba zúdult egy rakás rádiós eszköz, amelyek elfoglalják a szabadon felhasználható frekvenciákat. Megmondjuk, hogyan védekezzen.

Több százezer UPC kábelmodemen automatikusan elérhetővé vált egy Wi-Free nevű hotspot, amit a UPC, mint a modem tulajdonosa indított el. A szolgáltatás csak azoknál érhető el, akiknél már lecserélték a modemet wifisre. Ugyanazzal a My UPC azonosítónkkal három eszközünk tud Wi-Free hálózatokra csatlakozni. A legnagyobb letöltési sebesség 2,5 Mbps, míg a feltöltés csupán 0,5 Mbps, tehát az ingyenes hotspotokat csak emailezésre, csevegésre vagy böngészésre érdemes használni.

Kérdéses, hogy egyáltalán érdemes-e még használni. Kalandosan kezdődött a hétfőn bejelentett UPC Wi-Free szolgáltatás tesztje kedd reggel. Én emailben az Index levlistájára:

Akinek van wifis UPC kábelmodemje, és a napokban kapott név/jelszó párost emailben, kölcsön tudná adni ma délelőttre? Most. A Margit híd megállóig jöttem, hogy találjak egy Wi-Free hotspotot, nem tudok rá belépni, és kicsit hideg van ahhoz, hogy itt szobrozzak egész délelőtt.

Nem én válaszlevélben:

image

Végül kaptam egy név és jelszó párost, de az sem volt nagyobb segítség, és a szerencsétlen elveszett majmon legalább lehetett röhögni. A jelszó azért kellett, mert enélkül nem lehet belépni a Wi-Free hálózatra, és akkor kell megadni, amikor a mobil eszközünk fellép egy ilyen hotspotra (részletes útmutató van a UPC oldalán). Elég egyszer bejelentkezni, mert a telefonunk megjegyzi az adatokat, és később a UPC összes ilyen nevű hotspotját használni tudjuk. Elméletileg. Mi sem iPaden, sem Androidon nem tudtunk bejelentkezni, és a folyamat elkeserítően hosszú ideig tartott. Az biztos, hogy a jelszó stimmelt, hiszen a UPC maga küldte ki emailben, az alábbi megjegyzéssel:

Örömünkre szolgál, hogy internet-előfizető ügyfelünkként Önt is a UPC Wi-Free szolgáltatás felhasználói között üdvözölhetjük!

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, amit egyébként a UPC is elmondott, hogy a Wi-Free csak kiegészíti a kábel- és a mobilnetet. A tapasztalat is azt mutatja, hogy nem érdemes csak erre bízni magunkat, ha néha a városban is szükségünk van internetre.

A UPC nem mellékelt térképet a Wi-Free szolgáltatáshoz, és azt gyanítjuk, hogy ennek jó oka van. Végigjártuk fél Budát, és egy wifielemző app segítségvel folyamatosan figyeltük a környék összes elérhető hotspotját. Beigazolódott, amit teszt nélkül is sejteni lehetett:

néhány nagyon forró helyen több tucat Wi-Free hotspot kínál hozzáférést, máshol azonban egy sem.

Azért sem érdemes lefedettségi térképet készíteni, mert az ügyfél bármikor átteheti a modemet a nappaliból a konyhába, amivel azonnal megváltozik a rádiós jel terjedése.

Az is köztudott, hogy a netszolgáltatók egész lépcsőházakban építik ki a szolgáltatásaikat, és előfordul, hogy az utca egyik oldalán csak a Telekomnak, a másik oldalán csak a UPC-nek van szolgáltatása. Ez nem hatékony eloszlás a rádiós lefedettség szempontjából. A Batthyány téren tizenöt Wi-Free hotspotot találtunk, míg a Szent Gellért téren, a Tímár utcai HÉV-megállónál és a Szentlélek téren egyet sem.

Így, hogy egy-egy emeletes házban sok UPC-előfizető van, egészen máshogyan hangzik az a kijelentés, hogy 200 000 hotspot áll a netezők rendelkezésére. A lefedettségi helyzetről sokat elárul az is, hogy a francia Iliad netszolgáltató 3 000 000 hotspotot kapcsolt be a hálózatán, ami tizenötször több, miközben csak hatszor nagyobb a francia lakosság. Ott is hasonló rendszer működik, a francia cég mobilos és vezetékes ügyfelei tudnak rácsatlakozni a hotspotokra. Persze a UPC hálózatában még vannak tartalékok, mert a cégnek összesen 1,5 millió ügyfele van.  

Milyen Feri? Az Interferi!

A rádiós interferencia is nagyobb probléma lett azzal, hogy hirtelen megnőtt az aktív hotspotok száma. Az egymást zavaró eszközök hatásából felhasználóként annyit látunk, hogy a hálózat lassú, rossz a reakcióideje.

Amikor megjelenik egy új router, amelynek saját SSID azonosítója van (ezt a nevet látjuk, amikor kiválasztunk egy hotspotot), az rögtön elkezdi terhelni a spektrumot. Lakótelepeken, ahol sok felhasználó van egymás mellett, csak az új SSID jelének folyamatos közzététele 10-15 százalékkal is csökkentheti a wifinek szánt spektrum összkapacitását – mondta el nekünk Nemes Dániel wifiszakértő, aki többek közt az Aruba professzionális hálózati eszközeit forgalmazza.

A legelterjedtebb wifis eszközök a 2,4 gigahertzes frekvenciasávban működnek. Ez a sáv 14 csatornára van felosztva, melyekből Európában 13-at engedélyeztek. A wifinek szánt spektrumon csak három 20 megahertzes csatorna fér el átfedés nélkül – mondta Nemes. Ha ennél több eszköz működik egymás közelében, az interferenciát okoz. Azért osztják ki a routerek általában az 1-es, 6-os és 11-es csatornákat, mert azok biztosan nem zavarják egymást.

Mit tehetünk azért, hogy jobb legyen a helyzet?

 • Kapcsoljuk ki a lassú 802.11b szabványt a routeren. Ha egyetlen eszköz 11b-n csatlakozik a routerre, az egész hálózat lelassul.
 • Ha képes rá az eszközünk, állítsuk be rajta, hogy csak bizonyos jelszint fölött próbáljon csatlakozni. Megöli az akkut, ha a telefonunk vagy a tabletünk folyamatosan sikertelenül próbál fellépni a gyenge jelű hálózatokra.
 • Kapcsoljuk ki az automatikus wifi-keresést az eszközeinken. A legtöbb rendszer magától elkezd le- és feltölteni, amint felcsatlakozunk egy wifire. Képeket és emaileket szinkronizál, letölti a rendszerfrissítést. Ha ezt rossz minőségű kapcsolaton teszi, akkor gyorsan lemerül.
 • Aki nem UPC-t használ, az is jól jár, ha átállítja a routerét a kevésbé telített, több csatornával rendelkező 5 gigahertzes sávra. Kisebb a hatótávolsága, de egyáltalán nem zavarja a Wi-Free.
 • A bluetooth és sok más eszköz szintén a 2,4 gigahertzes spektrumban működik. Jól gondoljuk meg, hogy mennyi ilyen eszközt használunk, mert ezek is teleszemetelik a wifi által használt spektrumot.

Kikapcsolná a Wi-Free szolgáltatást?

 • 4095
  Dehogy! Ennyit megér, hogy máshol is ingyen tudjak netezni.
 • 2587
  Persze, ne az én wifimen nézzen pornót a szomszéd!
 • 1836
  Nem érdekel az egész, a UPC úgyis azt csinál a modemjével, amit akar.

Adatbiztonsági szempontból is érdekes a Wi-Free, még úgy is, hogy teljesen el van különítve az modemet használó ügyfél hálózatától. Mi van akkor, ha feltörhető az eszköz? Nemes szerint mindenképpen nő a kockázat azzal, hogy egy otthoni hálózati eszköz nyilvánosan is elérhetővé válik, de ez nem feltétlenül jelent komoly veszélyt. A szakértő szerint a nyilvánvaló nehézségek ellenére is jó ötlet a UPC szolgáltatása, ez előnyei idővel ellensúlyozhatják az általa okozott problémákat.

A Wi-Free szolgáltatás nem csökkenti az előfizetésünk letöltési sebességét. A UPC kábelmodemes szolgáltatásában van akkora tartalék, hogy a cég félre tudjon tenni a többi netezőnek egy 2,5 megabites sávot.

A UPC lehetővé teszi a szolgáltatás kikapcsolását a 1221-es ügyfélszolgálati számon, tehát senkinek nem kell részt vennie a közösségi netszolgáltatás építésében. Szavazzon: Ön megtartja a Wi-Free-t, vagy inkább lelövi? A tapasztalatait pedig ossza meg velünk és az olvasókkal hozzászólásban! 

Szóljon hozzá az Index Facebook-oldalán!