Megint itt a legjobb iPad, kár, hogy bárki kettétörheti

457317850
2014.11.12. 11:38
Az iPad Air 2 tulajdonképpen unalmas termék, mert ugyanazt az élményt nyújtja, mint az első változat. De ez még semmi, az Apple újdonságként próbál eladni olyan alkatrészeket, amiket már a tavalyi iPhone 5S-ben is láttunk. Aztán mégis, amikor a kezünkbe vesszük az új iPadet, akkor már nem nagyon akarjuk lerakni. Hogy mi az, amit elhallgatott a többi tesztelő? Olvasson tovább!

Könnyű az Apple kütyüiről írni, mert mire eljut hozzánk egy példány, addigra az egész angolszász sajtó végez a tesztekkel, és meg tudjuk nézni, hogy mások mit tapasztaltak. Az a szerencsénk, hogy ezek a tesztek unalmasak, és az iPad Air 2-ről is nagyjából mindenki ugyanazt írja:

  • Gyorsabb, laposabb és könnyebb a tavalyi változatnál. Hogy egészen pontosak legyünk, az előző Airnél 1,4 mm-rel laposabb, 32 grammal könnyebb, és úgy 40 százalékkal gyorsabb. Azt kevesen fejtik ki, hogy az Apple grafikus rendszere, a Metal hatása miben mutatkozik meg. Kapaszkodjanak meg! A bugyuta játékokban van árnyéka a félcentis pálmafának, és szebben hullámzik a víz. Őrület. Emellett még a grafikus programok is gyorsabban lefuttatják a képmódosító effekteket. 
  • Van benne TouchID ujjlenyomat-olvasó. Ezzel tényleg kényelmesebb feloldani a tablet kijelzőzárját, mert nem kell az egyik kezünkkel elereszteni a kávát, és úgy bepötyögni (mindenki szeme láttára) a számkódunkat. Ráadásul az Apple megoldását appok is használni tudják, például az Evernote és a Lastpass alkalmazásába is be tudunk lépni egy érintéssel. Arról bezzeg senki sem ír, hogy a TouchID tavaly volt újdonság, amikor az iPhone 5S-ben megjelent. 
gifiii.gif
  • iOS 8 fut rajta, ami nagyon izgalmas hír, még csak négyszer írtunk erről az operációs rendszerről. Aki ezekről lemaradt, annak összefoglaljuk a lényeget: az iPhone, iPad és Mac most már annyira össze van drótozva, hogy ha csöng a telefonunk, akkor erről azonnal értesítést kapunk a tableten és a Mac gépen is (feltéve, hogy ugyanazon a wifin lóg mindegyik). A hívásokat ezeken is tudjuk fogadni, tehát akár az iPad Air 2 hangszórójával és mikrofonjával is tudunk telefonálni. Emellett még a másik Apple-kütyün elkezdett doksik és emailek szerkesztését át tudjuk venni az iPaden.  
  • Ez az eddigi legjobb iPad. Hiszen minden új iPad az eddigi legjobb iPad. Az lenne az igazi világszenzáció, ha az Apple végre piacra dobná minden idők legrosszabb iPadjét.

Azt sajnos kihagyta az angolszász sajtó, hogy az iPhone 6-hoz hasonlóan az iPad Air 2 is simán kettéhajtható, és ezt videó is bizonyítja:

vO8xrW.gif

A felhasználók egy része pedig arról panaszkodik, hogy a szupervékony gép nagy hangerőn berezonál. Persze az Apple még azt sem volt képes megérteni, hogy csak akkor lesz jó élmény a tableten való mozizás, ha fekvő helyzetben van kétoldalt egy-egy hangszóró. Ehelyett az Apple a tablet alján rakott egymás mellé két hangszórót, aminek az égvilágon semmi értelme nincs. Aki a tableten akar filmeket nézni, kösse rá azt egy Apple TV-re, vagy használjon fejhallgatót.

Megapixelek támadása

Az iPad Air 2 kijelzője gyönyörű, mert a 1536×2048 pixeles felbontás annyira nagy, hogy egyáltalán nem látszanak az egyes képpontok. Az is nagy előrelépés, hogy a laminált kijelző nagyon vékony, a rajta megjelenő tartalom közvetlenül az ujjaink alá kerül. Olyan érzés az iPad Air 2 felületét nyomkodni, mintha tényleg hozzáérnénk a színes ikonokhoz. A tükröződést csökkentő felületkezelés nyáron lesz előnyös. 

Csalódtunk a beépített hátsó kamerában, aminek a felbontása 8 megapixelre nőtt. Azt vártuk, hogy legalább olyan lesz a képek minősége, mint az iPhone 5S-en, de ehhez hiányzik egy fontos alkatrész: a vaku. Valószínűleg elfért volna a tableten, ha a sokkal kisebb méretű telefonba is be tudták építeni, de akkor ki venne iPhone-t az iPad mellé?

Nem egészen normális dolog tablettel fotózni, mégis előfordul, hogy erre fanyalodunk. Például amikor nyugodtan, a kanapén henyélve olvasgatunk valamit a tableten, és a gyermekünk/kutyánk/macskánk valami őrült vicces dolgot művel, amit gyorsan le kéne videózni. Halkan megjegyeznénk azt is, hogy a kamera nemcsak családi eseményeken vagy városnézés közben használható. Az Apple is fel szokott hozni példaként olyan appokat, amelyekkel edzők tudják nyomon követni és kielemezni a sportolók mozdulatait. Ezt sokkal egyszerűbb megtenni a nagy kijelzős tableten, mint egy viszonylag kis méretű telefonon. 

A  megfelelő iPad Air 2 kiválasztásakor két szempontot érdemes figyelembe venni. Az egyik a háttértár mérete: 16, 64 és 128 GB-os modellek kaphatók. Bármennyire is vonzónak tűnhet a legolcsóbb 16 gigás modell, ezt egyáltalán nem javasoljuk, és pofátlanság az Apple részéről, hogy nem ezt szüntette meg, hanem a 32 GB-os változatot. A tesztre kölcsönkapott 16 gigás példányt gyorsan megtöltöttük: a Microsoft Office csomag majdnem másfél giga, a komolyabb appok egyenként 100-300 megásak, a játékok közt vannak 1-2 gigabájtosak is (World of Tanks: 1,8 GB). Érdemes figyelembe venni, hogy egyes appoknak a futtatáshoz is kell szabad tárhely, a Pixelmator képszerkesztő például induláskor szólt, hogy kell neki szabad 1 GB. A másik szempont az, hogy legyen-e benne LTE modem, vagy sem.

Az iPad Air 2 nagyon jó tablet. Nyilván nem azoknak, akik szerelmesek az Androidba, de nekik is fontos tudniuk, hogy egy stabil, kiszámítható eszközről van szó, és nagyon jók rajta a Google alkalmazásai. Az első iPad Air után nem óriási előrelépés, de akinek iPad 4-es vagy régebbi modellje van, akkor érdemes elgondolkodnia a cserén. Az iOS 8 ezen használható a legjobban, nem mászik bele az arcunkba, kifinomultan beállítható az értesítési rendszere, és a tableten még az sem annyira zavaró, hogy nincsenek widgetek. Az okostelefon sokkal inkább kéznél van, könnyebben használható, ha gyorsan meg akarjuk nézni a naptárunkat, vagy írni kell egy üzenetet. Amikor egy tablet kijelzője előtt próbálunk kikapcsolódni, vagy egyszerűbb munkát végzünk el rajta, akkor nincs szükség információs cunamira.

Egyetlen dolgot hiányoltunk belőle: valami olyan újítást, ami bővíti az iPadek felhasználási körét, amire felkapjuk a fejünket. Ez lehetne vízállóság, amivel extrémebb környezetben is védelmet kapna az iPad, esetleg egy infrás távirányító, hogy a lakás központi vezérlőeszköze lehessen, vagy esetleg az, hogy a kijelzőre nyomásérzékeny tollal tudjunk rajzolni. Akinek ilyen funkciók hiányoznak, az nézzen körül a Sonynál, a Samsungnál és az LG-nél, mert ők pont ilyen extrákkal szerelik fel a tabletjeiket.    • Hírek
  • Bankszámla