Telefonnal fizethetnek a Telekom ügyfelei

2014.11.26. 11:38

Műszaki szempontból már a nyáron bevezetésre kész volt az okostelefonokba épített bankkártya, de majdnem fél évet kellett várni arra, hogy a sikeres tesztüzem után nyilvánosan is elérhetővé tegyék az új szolgáltatást. Úgy látszik nem volt egyszerű tisztázni, hogy a résztvevő partnerek mekkora részesedést kapjanak a telefonnal intézett pénzügyi tranzakciókból. Most elindul ugyan a MobilTárca, de egyelőre csak azok vehetik igénybe, akik a Telekomnak és az OTP-nek is ügyfelei. A Vodafone azt ígéri, hogy 2015 elején indítja el a saját mobilos pénztárcáját.

Így működik a mobilos vásárlás

A MobilTárca alkalmazását okostelefonokra tudjuk feltelepíteni, ez oldja meg a bankkártyák, hűségkártyák és belépőjegyek tárolását. Használatához le kell cserélni (ingyen) a SIM-kártyákat, mert ezen az új lapkán található meg az a csip, amely az adataink biztonságos tárolásáért felel. Amikor a telefonra telepített virtuális kártyával fizetünk, azt ugyanúgy kell használni, mint hagyományos PayPass bankkártyákat: oda kell tartani a terminálhoz, és néhány másodperc alatt megtörténik a tranzakció. 

A banki tranzakciókon kívül a SuperShop kedvezménypontjainak és az InterTicket jegyeinek tárolására is alkalmas a MobilTárca. A szolgáltatás elindításának időpontjában, december elejétől

  • 18 ezer elfogadóhelyen tudunk fizetni,
  • 600 üzletben hűségpontot gyűjteni és beváltani,
  • 23 budapesti rendezvényhelyszínen belépni.

A Telekom kínálatában most 15 olyan okostelefon van, ami támogatja a MobilTárca használatát, de év végéig 30-ra növelik a kompatibilis eszközök számát. A mobilcég arra számít, hogy 2015 végén az ügyfeleinél már egymillió olyan telefon lesz, amivel fizetni is lehet.

A fizetési folyamat a MasterCard nemzetközi szabványain alapul. A kártyakibocsátó néhány hónapja jelentette be, hogy 2020-ra minden terminálnál lehet majd egyérintéses bankkártyával és NFC-képes mobiltelefonnal fizetni. Ez az átállás Magyarországon már 2017-re megtörténik. A MasterCard szerint az egyérintéses fizetések tekintetben hazánk már az élvonalba tartozik: egy év alatt több mint négyszeresére nőtt az egyérintéses bankkártyájukat aktívan használók száma, és ma már az összes MasterCard és Maestro bankkártyás fizetés 15 százaléka ilyen módon történik.