45 milliárd dollárt ér a kínai Xiaomi

2014.12.22. 17:16

A világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója a Wall Street Journal üzleti napilap szerint egymilliárd dolláros befektetést szerzett, amivel a cég értéke 45 milliárd dollárra nőtt. A vállalat nem kommentálta az értesülést, de ha igaz a hír, akkor ez óriási ugrás a tavaly augusztusi 10 milliárdos értékről.

Azóta a Xiaomi benyomult Délkelet-Ázsiába, Brazíliába, Mexikóba, valamint Indiába, ami már a növekedésének egyik legerősebb motorja. A TechCrunch hírportál azt írja, Indiában vannak olyan online kereskedők, akik már hetente százezret adnak el a Xiaomi okostelefonjaiból.

Tavaly körülbelül 19 millió mobilt adott el a Xiaomi, idén azonban várhatóan 40 millióval duplázni fog. A Gartner legfrissebb piackutatása is név szerint említette a céget, amely dobogós helyen áll az okostelefonok piacán a Samsung és az Apple mögött.

Nemrég volt egy kis félreértés a Xiaomi bevételeivel kapcsolatban, több amerikai híportál ugyanis azt írta, egész évben csupán 56 millió dollár volt a nyeresége. Kiderült, hogy ez csupán a társaság amerikai leányvállalatának a profitja. Forró téma a Xiaomi forgalma, mert a cég elképesztően olcsón árul jó minőségű okostelefonokat. A vállalat azt mondja, a telefonokon futó appok eladásával növeli a profitját.