Az Ericsson nélkül nem lenne iPhone

2015.01.15. 10:26

Az Apple már megint a bíróságon harcol, de most talán egy kicsit rázósabb a terep, mint amikor azt kellett bebizonyítani, hogy a Samsung Galaxy S az iPhone klónja. Először az Apple csapott oda azzal, hogy szerinte az 4G LTE vezetéknélkül szabadalmakra nincs szükség, és hogy az Ericsson túl magas licencdíjat akar kérni értük. Most szerdán azonban az Ericcson is panaszt tett, a svéd cég szerint ugyanis az iPhone nem is létezhetne az általa kifejlesztett hálózati technológiák nélkül.

Korábban volt egy megállapodás a két cég között, de ez az okostelefonokra és tabletekre érvényes szerződés lejárt, és két éve nem tudnak dűlőre jutni ebben a kérdésben. Az Ericsson azt szeretné, hogy bíróság állapítsa meg, jogosak-e a követelései.

Bár az Apple iPhone elsősorban az egyszerű kezelőfelületéről híres, van benne egy-két olyan hálózati megoldás is, amit nem az Apple mérnökei találtak ki. Az Ericsson pedig az egyik legkomolyabb fejlesztő a hálózati megoldások terén, és több mint 35 000 világszabadalma van a 2G, 3G és 4G hálózatokkal kapcsolatban.

Tavaly a Samsung is megállapodást kötött az Ericssonnal, és 650 millió dollár licencdíjat fizetet neki, hogy lezárják a szabadalmi vitáikat. Elemzők szerint az Apple is hasonló nagyságrendű, 250-750 millió dollár éves licencdíjra számíthat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!