Elfogadna 110 000 forintot a mobilcégektől?

2015.01.16. 09:24

Tavaly a világ mobiliparának összesen 3,3 billió dolláros forgalma volt, ami azt jelenti, hogy minden egyes földlakóra körülbelül 400 dollár jut. Ettől azonban nem érezhetjük magunkat gazdagabbnak, hiszen a pénz pont az ellenkező irányba áramlik, az emberek zsebéből a szolgáltatókhoz és a gyártókhoz.

A világ huszonöt legértékesebb cégéből hat közvetlenül a mobiltechnológiából szerzi a bevételeit: az Apple, a Google, a China Mobile, az Alibaba, a Facebook és a Verizon. Az iparág bevételeit részletező tanulmányt is ezek a gazdag cégek rendelték meg a Boston Consulting Group elemzőitől.

Sokat lehetne filozofálgatni azon, hogy miért jó nekünk fél tucat céget rettenetesen gazdaggá tenni, de a mobilipar előnyös társadalomformáló hatásait is el kell ismernünk. Ebből ráadásul a fejlődő országok sokkal többet profitálnak, mint a gazdagabbak. A szegényebb régiókban ugyanis átugrották a pc-k korszakát: a banki, egészségügyi, kereskedelmi szolgáltatások először és kizárólag mobilokon jelentek meg.

  • Indiában, ahol a lakosság 5 százalékának van számítógépe, a Flipkart mobilos kerekedelmi rendszerét 10 millióan használják.
  • Kínában az Alipay mobilos alkalmazásával összesen 500 milliárd dollárt értékű tranzakciót bonyolítottak le 2014-ben.    
  • Kenyában mobilról átultalt kisebb összegekkel lehet kifizetni a napelemes világítást

Világszerte 11 millió munkahelyet teremtett a mobilipar, tehát viszonylag kevés ember munkája kell ahhoz, hogy ezt a rengeteg pénzt előállítsák. Kutatás-fejlesztésre 4 év alatt, 2009 és 2013 között összesen 1,8 billió dollárt költöttek a cégek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!