Brutális erő lesz a mobilokban

2015.02.04. 10:06

Szinte az összes mobiltelefonban az ARM csipjeit találjuk meg, és a brit társaság kedden bemutatott egy új dizájnt, amely háromszor nagyobb teljesítényre képest a most elterjedt A15 processzorokhoz képest. De talán ennél is fontosabb, hogy az A72 nevére keresztelt új csip azonos terhelés mellett 75 százalékkal kevesebbet fogyaszt.

Az ARM alaposan átalakította a csip felépítését, hogy növelni tudja a teljesítményt, és a benne lévő tranzisztorokat már 16 nanométeres gyártástechnológiával fogja előállítani. A javulás fele az architekúra átalakításának, a másik fele az új gyártási módszernek köszönhető. A processzoron kívül a cég megújította a Mali nevű grafikus magot és a processzor különböző részeit összekötő rétegeket is.

Az ARM neve azért lehet kevésbé ismerős, mert a brit cég csak megtervezi a csipeket, amiket a partnerei, mint például a Qualcomm, a Samsung, az Apple és az Nvidia gyártanak le. Az A72 licenceit már tíz cég megvásárolta, köztük az olcsóbb mobilok csipjeit gyártó Rockchip és Mediatek is.