Minden telefonbeszélgetésről tudnak a kémek

2015.02.20. 12:03

Amerikai és brit kémügynökségek betörtek a SIM kártyákat gyártó Gemalto számítógépes rendszerébe, és ellopták onnan a mobilos kommunikáció titkosítására használt kulcsokat. Erről az Intercept című lap írt, aminek Glenn Greenwald az egyik alapító főszerkesztője, a Snowden-botrány egyik kulcsfigurája.

Az amerikai NSA és a brit GCHQ által közösen véghez vitt támadásra egy 2010-es keltezésű, Snowden által kiszivárogtatott dokumentum mutat rá. Ebből az is kiderül, hogy a kémek a hang- és adatkommunikációt egyaránt le tudják hallgatni.

A Gemalto feltörése azért különösen súlyos, mert ez a multinacionális, hollandiai központú cég évente körülbelül 2 milliárd SIM kártyát bocsát ki a világ 450 mobilszolgáltatójának.

A megszerzett titkosítókulcsokkal a hatóságok a távközlési cégek és a bíróságok engedélye nélkül tudják lehallgatni a mobil kommunikációt. Nyoma sem marad annak, hogy kényes adatokhoz fértek hozzá, és a kulcsok birtokában a korábban felvett beszélgetéseket is vissza tudják fejteni, melyekhez azelőtt nem fértek hozzá. 

A Gemalto vezérigazgatója, Paul Beverly teljesen kiakadt attól, hogy kémkedtek az munkatársai után, és behatoltak a rendszereikbe. Az Interceptnek azt nyilatkozta, hogy először is megpróbálják kideríteni, miként történhetett ilyesmi, és mindent megtesznek, hogy ilyesmi még egyszer ne fordulhasson elő.

A GCHQ állítólag még a szolgáltatók számlázási szervereit is úgy manipulálta, hogy ne tűnjön fel a lehallgatás miatt keletkezett extra forgalom.

Brit és amerikai titkosszolgálatok vettek részt az akcióban, amiknek még a saját országukban is bírósági engedélyt kellene szerezniük az állampolgárok lehallgatásához. Más országokban nagyobb eséllyel utasítják el a kérésüket, így ha adatokat akarnak szerezni egy külföldi célszemélyről, akkor nem marad más lehetőségük, mint feltörni az általa használt hálózatokat.