Halkan rezeg idén a mobilipar

2015.03.03. 19:34
Olcsóbbak lesznek a 4G-s telefonok, már 5G-hez is van kis túlzással mobilnak mondható valami, és az okosórába épített pénztárcával elkerülhetjük a pincérekkel való társalgást.

A gyártóknak van energiájuk, jó készülékekkel jöttek ki, de forradalmi változások nem történtek - mondta Chris Mattheisen, a Magyar Telekom vezére, a vállalat barcelonai sajtóbeszélgetésén. Szerinte nincs már messze az 4G/LTE-s készülékek 40 dolláros álomhatára sem, amit Jon Fedrik Baksaas, a GSMA iparági szövetség elnöke említett meg, amikor Mark Zuckerberg Facebook-vezérrel beszélgetett.

A 4G szélsebesen terjed, sokkal gyorsabban, mint ahogy a 3G hódította meg a világot, és a Telekomnak már több mint félmillió ügyfele csatlakozik a internetezik 4G/LTE hálózaton.

Ácsi!

A biztonság több szempontból is kiemelt témája az idei mobilkongresszusnak. Sokan kezdtek internetre csatlakozó eszközöket, kamerákat, ablak- és ajtónyitó szenzorokat gyártani, ami azt jelenti, hogy nagyobb lesz a kínálat, alacsonyabbak lesznek az árak, és javulni fog a minőség is. Mattheisen elismerte, hogy túl korán szálltak be a dolgok internetébe, amikor elindította a lakásriasztót és mozgásérzékelőket tartalmazó Otthonőrző szolgáltatást. A hordható eszközökkel azonban nem volt különösebben elégedett a Telekom-vezér, mert a többségük okosóra, kevés az újdonság.

Az adatvédelem is egyre nagyobb üzlet, botrányocskák miatt sok kisebb-nagyobb cég rávetette magát a témára.

A legtöbb ember nem érti, hogy milyen adat van a telefonjában, és azt sem tudja, hogy az információkat kinek adja oda, mit kap cserébe.

- mondta Mattheisen, aki szerint nem kéne megvárni, hogy a brüsszeli bürokraták kitalálják, miként védjük meg az adatainkat. A szabályozás lassú folyamat, ezért a Telekom inkább a megánszektor megoldásaival oldja meg a problémát.

A menedzselhető privacy fontos trend lesz.

Ahhoz viszont még egy kicsit korán van, hogy a 4G utódjaival foglalkozzunk. Sokan mutatták be, hogy mire lesz képes az LTE-Advanced technológia, de Mattheisen is elismerte, hogy most még nincs olyan szolgáltatás, amely ki tudná az általa kínált sokszoros sebességet. Ez majd szükséges lesz a sebészeti robotok használatához, ha az orvosok távolról akarnak majd embereket műteni. Bízzunk benne, hogy erre soha nem lesz tömeges igény.

Az LTE-A sebességére és rövid válaszidejére, a 4K tartalmak online letöltése és a virtuális valóságban való elmerülés során lesz szükségünk. Az utóbbiról az Ericsson csarnokában is meggyőződtünk, amikor egy Svédországban lévő valódi markológépet távirányítottunk: a sima LTE-hálózatra csatlakozó eszköz kis késéssel reagált a joystick rángatására.

Persze még így is ez volt a legmenőbb demó a kongresszuson, hiszen a fejünkre húzott Oculus Rift segítségével pontosan azt láttuk magunk előtt, amit a tőlünk több mint kétezer kilométerre lévő vezetőfülkében ülve láttunk volna.

Másodpercenként 5 gigabit elég lesz?

Az Ericssonnál persze már rég az 5G-vel kísérleteznek, és kiállították az első ilyen mobilt is. Vicces emberek ezek a svédek, a mobiljuk ugyanis pont annyira hordozható, mint egy tolószék. Persze azt is tudni kell, hogy csak most indul az 5G szabványosítása, és csak 2019-re készül el a végleges verzió, úgyhogy az első ilyen hálózatok lehamarabb 2020-ban kezdik kiépíteni.

Most ezzel a prototípussal kezdenek el mérni, hogy legyenek pontos adataik, amikor majd a többi technológiai céggel kell vitázniuk arról, hogy mi kerüljön bele az 5G szabványába. 

Ez az eszköz a 15 GHz-es tartományban működik, 400 MHz széles sávban, és 0,2 ezredmásodperces válaszidőt biztosít, ami nagyjából mindenre elég lesz. Egyetlen baj van ezzel a frekvenciatartománnyal: nagyon rossz a jel terjedése. Elég volt az antenna elé tenni a tenyeremet, hogy egy egész gigabittel csökkenjen az átviteli sebesség.

Mobilos, fizess!

Ma még mindenki csak tanulja a mobilfizetést, és vannak még megoldatlan problémák, mondta Chris Mattheisen a hazai helyzetről, és ezzel magyarázta, hogy miért nem kezdik el reklámkampánnyal népszerűsíteni az új fizetési módszert. Például előfordult olyan is, hogy egy ügyfél elfelejtette a PIN-kódját, és amikor betelefonált a bankba, ott az ügyintézőnek halvány elképzelése sem volt arról, hogy mit kellene tenni.

Mattheisen meglátása szerint a Samsung Pay nevű fizetési rendszer serkentő hatással lesz, de a rivális Apple Pay helyzete nem ilyen egyértelmű. Az iPhone-ban lévő virtuális bankkártyatároló még csak az USA-ban terjed, és ott sem óriási sikersztori. A Samsung nyitottabb rendszert rakott össze, valószínűleg pont azért, hogy több együttműködő partnert segítse a megoldás terjedését.

A mobilos pénztárca egyébként nem áll meg az okostelefonoknál: a Mastercard már kifejlesztette az okosórán futó MasterPass szoftvert. Ez zseniális találmány, mert teljesen el tudjuk vele kerülni a borravaló számolgatásának roppant kellemetlen pillanatait. Érkezésünkkor generáltatunk egy számsort, amivel a pincér azonosítani tud minket, és hozzá tudja rendelni a fogyasztásunkat. Távozáskor pedig csak átnézzük az órán, hogy rendben van-e az összeg, elfogadjuk a kifizetést, és már vehetjük is a kabátunkat.