Európába jön a Xiaomi, de nem úgy

2015.03.05. 12:56

A Xiaomi szerdán a barcelonai mobilkongresszuson jelentette be, hogy még idén megnyitja az Európából is elérhető online boltját. Telefonokat viszont továbbra sem fognak még árulni Ázsián kívül. Ehelyett mindenféle kiegészítőt lehet majd venni, például fitneszkarkötőt, fejhallgatót meg külső akkut.

Annak ellenére, hogy nem sieti el a telefonos terjeszkedést, a cég már így is a világ harmadik legnagyobb mobilgyártója. Viszont ahogy kilépne Ázsiából, valószínűleg szabadalmi perek sora fog rázúdulni. A „kínai Apple” becenevet ugyanis nem csak hazai növekedési ütemének köszönheti, korábban sok olyan vád érte, hogy a piacvezető rivális dizájnját lopja. Bár a cég legújabb telefonja, az Mi Note már eltávolodni látszik ettől, és elég nagy sikert is értek el vele, az első adag például mindössze három perc alatt fogyott el.

Lin Bin, a Xiaomi társalapítója szerint persze nem a lehetséges jogviták alapján tervezik meg a terjeszkedésüket, azt viszont ő is beismerte, hogy azért ezt is számításba veszik. Ez főleg azután érthető is, hogy tavaly év végén már megpróbáltak betörni Indiába, de éppen egy szabadalmi vita miatt hiúsult meg a terv. Az Egyesült Államokba viszont februárban már sikerült belépni, igaz, telefont még ott se fog árulni a 45 milliárd dollárt érő cég.  • Hírek
  • Hírek