Azt a mindenit, mi lesz itt 4 év múlva!

2015.03.06. 06:58

A barcelonai mobilkongresszuson második éve gyűjtik össze a legjobb startupokat a 4YFN rendezvényen, hogy összekössék őket lehetséges befektetőkkel. A név a "4 years from now" rövidítése, ami arra utal, hogy ezek a kezdő fejlesztőcsapatok valószínűleg 4 év múlva lesznek életerős vállalkozások, ha menet közben nem esik szét a csapat.

Sokféle gesztusvezérlést láttunk már, de a Fezo nevű csapat megoldása pontosan és gyorsan működött. Az különösen tetszett, hogy nem összevissza kell hadonászni, a számítógépen futó videót megszokott emberi gesztusainkkal tudjuk vezérelni. Amikor halkítani akarjuk a gépet, akkor a szánk elé tesszük a mutatóujjunkat, amikor hangosítani, a tölcsérré formált tenyerünket kell a fülünk mellé tenni.

4YFN Barcelona Gesture Controlled Computer

 A lengyel Audiolink hangba kódolt jelekkel köti össze az offline és az online világot. A tévé, rádió, vagy akár zenélős képeslap által kibocsátott, emberi fül által nem hallható hangot értelmezi a telefonon futó szoftver, és e kód alapján hajt végre utasításokat. Például megnyit egy weboldalt vagy egy másik alkalmazást. Azt is mondhatnánk, hogy a zenefelismerő Shazam és a QR-kódok találkozását testesíti meg az Audiolink, bár a QR-kódhoz képest van annyi különbség, hogy a hangjelbe nincs belekódolva a tartalom. A szoftver a hang lenyomata alapján, a szerveren keresi meg a hozzá tartozó utasítást.

A csapat alig pár hónapos, egyelőre keresik a partnereket. Érdekesek lehetnek a set top boxot gyártó cégeknek, akik a hangjellel még könnyebben össze tudják kötni a tévéket más eszközökkel.

A nyilvános hotspot-hálózatáról híres Fon előadóként hatalmas standot kapott. A tízéves cég különálló startupként tekint a Gramofon nevű eszközére, amit a hifinkre és az otthoni hálózatunkra kell rákötni, hogy át tudjuk rá sugározni a Spotifyról lejátszott zenéket. Olyan ez, mint egy Chromecast, csak videó helyett audióra, és állítólag viszik az emberek, mint a cukrot. 

Az olasz Kolektio azokat az utazásokat teszi könnyebbé, amelyeken a baráti társaságok nincsenek teljesen összenőve, azaz különböző helyeken laknak, más-más időpontban érkeznek. Az alkalmazással egy helyre tudjuk összegyűjteni azokat az információkat, amelyek most sok alkalmazásban vannak szétszórva: a naptárban az időpontok, emailekben vagy csevegésben a tervek, Foursquare-en a meglátogatott helyek. Ha ezeket az információkat mindig egy alkalmazásban látjuk, sokkal egyszerűbbé válik egy csoportos utazás, legyen az úticél akár egy konferencia, vagy csak egy átlagos nyaralás.

Az apptalk.ninja fejlesztői eszközt Vidos Péter vitte ki a vásárra. Megoldása pontosabb visszajelzést ad arról, hogy mitől omlik össze egy alkalmazás, és ez nagy segítség a hibákat kereső fejlesztőknek. Az eszközök közti bluetooth kommunikációban a fejlesztők jellemzően csak a szervereken lévő adatokat elemzik, míg az apptalk.ninja megoldása a készüléken is megnézi, hogy mi lehet a hiba oka. Vidos Péter óriási tempóval népszerűsítette az alkalmazást. Amíg ott voltam az asztalnál, minden egyes odatévedő embert rávett, hogy ha nem fejlesztő, akkor fotózza le magát karddal és/vagy bukósisakkal, és küldje el a képet a fejlesztő haveroknak.

Az 4YFN kiállításra meghívták a magyar Codie csapatát is, a programozás oktatását segítő robotról több előadást is tartottak. Az érdeklődőktől több száz névjegykártát gyűjtöttek be, elég komoly cégek és befektetők is megfordultak a standjuknál. Róluk már volt az Indexen videó is

Labor a mobilon

A Microsoftnál a héten bemutatott Lumia 640 volt a fő attrakció, de láttunk ott egy érdekes kísérletet: a korábbi Lumia 1020-hoz készítettek egy adaptert, amivel mikroszkóppá tudjuk alakítani az óriási felbontású telefont. Nagy kár, hogy csak prototípus, mert biztosan vevő ilyesmire.

A Sony okosszemüvegét egy teniszezés közben használható szoftverrel tudtuk kipróbálni. Ehhez az alkalmazáshoz tartozik egy szenzor, amit az ütőbe kell beépíteni, és információkat ad többek között az ütés erejéről és a labda csavarásáról is. Ezeket az információkat a szemüveg jeleníti meg, hogy már ott a sportpályán legyen információnk a teljesítményünkről.

A Sonynál nagy átalakítások vannak, a mobilos részlegtől sok embert kirúgtak. Stephen Sneeden szóvivő elmondta, az átalakítás mögött az áll, hogy kevesebb készüléket fognak gyártani. Így jobban tudnak fókuszálni, javul majd a minőség. Az egyik kiemelten fontos terület náluk a sport lesz. Az okosszemüveghez lesz bringás app is, amely előre jelzi, hogy milyen kanyarok következnek, a Smartwatch 3 pedig az első az Android Weart futtató okosórák közt, amelynek saját GPS-s is van, így telefont sem kell magunkkal vinni, amikor futni megyünk.

Vissza a jövőből

A Nokia standjánál végre kipróbálhattuk az N1 tabletet, a finn cég első hardverét azóta, hogy eladta a Microsoftnak a mobilgyártói részlegét. A tablet lenyűgöző minőségű, vékony, és az Androidot csak egy speciális indítómenüvel, a Z Launcherrel egészítették ki, amely a szokásaink alapján válogatja össze a programindító ikonokat. Brook Eaton, a Z Launchert fejlesztő csapat vezetője mutatta be a tabletet, és elmondta, hogy az egyszerűségre törekedtek, és nem tervezik saját alkalmazásokkal teletömni a tabletet. 

A képen az látható, hogy a Z Launcher menüjében betűk lerajzolásával tudunk keresni, és az algoritmusok menet közben folyamatosan finomhangolják a felismerést. A "H" betűt még akkor is felismeri a Z Launcher, ha a képen látható módon óriási szünetet hagyunk a vonalak között.

Mobilnetes tabletet mindenki látott már, de egészen biztosan nem olyat, mint az Alcatelnél. Nem, a kínai vállalat nem az iPadet klónozta, hanem készített hozzá egy tokot, amelyben akkumulátor és LTE-modem van, és wifin osztja meg a jelet a tablettel.

Az SK Telecom forgalmazza a gyerekeknek való okosórát, amely telefonként is működik, és egyetlen gombbal vészhívást tud indítani az előre megadott telefonszámra. Az óra nyomkövető is egyben, és a szülők a saját okostelefonjukon tudják megnézni, hogy merre jár éppen a kölök.

Teljesen véletlenül futottunk bele az LG legmenőbb kiállított készülékébe, hiszen az nem az LG standján, hanem a Mozilláén volt látható. A Firefox OS-es okostelefonnak különleges átlátszó burkolata van, és 4G-re is tud kapcsolódni.    • Tippek
  • Lakáshitel