Ez a következő lépés a 3D nyomtatásban

2015.03.27. 10:36

Felkapott téma a tárgyak nyomtatása, de ma még nem tudunk átugrani a szomszéd Pistikéhez, aki pár éve még zsebpénzért írta a lewarezolt dvd-ket, hogy ugyan, legyen oly szíves, printelje már ki a vécédeszka alátámasztó műanyagját, mert az eredeti szétrepedt alattunk. A nyomtatók olcsók, a tervezőszoftverek viszont drágák és bonyolultak.

Ezen az áldatlan állapoton akar változtatni a Shapr3D néven megalakult formáció, egy iPaden futó, laza ujjmozdulatokkal irányítható alkalmazással. Kipróbáltam a szűk körben tesztelt béta verziót, ami még nem képes csodákra, de egy fületlen bögrét pillanatok alatt össze tudtam vele.  A többi funkció menet közben kerül bele, a tesztelők visszajelzéseire építve.

Következő lépés

„Gazdagabb országokban otthoni használatra is sokan vettek maguknak 3D nyomtatót, és egy ideig mindenki jól elvolt azzal, hogy kinyomtatta a mások által elkészített modelleket. Amikor elfogynak az érdekesebb minták, akkor elakadnak, mert nincs meg a technikai képzettségük, hogy a profi szoftverekkel saját tárgyakat tervezzenek” - fejtette ki Csanády István, a Shapr3D alapítója és kódolója.

Hetente látunk elkeseredett hozzászólásokat a 3D nyomtatással foglalkozó portálokon, hogy a sarokban porosodik a printer, mert nincs mire használni

A panaszkodó felhasználókra Csanády Istvánék azonnal lecsaptak, és megírták nekik, hogy készítenek az iPadre egy könnyen kezelhető 3D modellező appot. Ezzel a módszerrel rengeteg bétatesztelőt szereztek, a világ minden tájáról.

Az alkalmazásból STL és STEP formátumban tudunk modelleket exportálni, ami azt jelenti, hogy a tervezés más alkalmazásban is folytatható, és ezeket a fájlokat tudjuk kinyomtatni a 3D printerekkel. Az app bármilyen iPaden fut, és a programkódot úgy írták meg, hogy könnyedén át lehessen ültetni Oculus Rift sisakra. Ez lesz az igazán menő, amikor már a virtuális valóságban, kézmozdulatokkal tudunk tárgyakat formázni!

A Shapr3D maroknyi csapata háromnegyed éve dolgozik a szoftveren, és most olyan jól haladnak, hogy egyelőre nincs szükségük befektetői támogatásra. Csanády István komoly tapasztalattal vágott bele a munkába: ezelőtt dolgozott a Ustreamnél és a Logmeinnél, és részt vett a Beyond3D fantázianevű projektben, melyben a 3D tervezés Photoshopját akarták megalkotni (erről az Index is írt cikket).

A Shapr3D a nyílt OpenCascade platformra épül, ami egy harmincéves programkönyvtár, tele francia és orosz belső megjegyzésekkel. A tudása viszont nagyon nagy, és teljesen ingyenes. Vannak újabb megoldások is, több százezer dolláros éves licencdíjért, amit egy kezdő cég nem tud megfizetni.

Csináld magad

Mint sok más induló informatikai cég, a Shapr3D is az Egyesült Államok piacát veszi célba. Az USA ugyanis állami szinten támogatja a csináld magad mozgalmat (maker movement), ez Barack Obama gazdasági programjának az egyik alappillére. Annyira komolyan veszik ezt, hogy az egyik csináld magad vásárt (Maker's Faire) a Fehér házban tartották meg. Az is lényeges szempont, hogy Amerikában van fizetőképes kereslet, és a fogyasztókról rendelkezésre álló részletes adatok miatt viszonylag könnyű megcélozni őket egy marketing kampánnyal.

Csanády Istvánék kétféle bevételszerzési lehetőséget vizsgálnak. A mikrotranzakciós modellben az elkészült tárgyak exportálását, a kinyomtatás lehetőségét áraznák be filléres alapon. A másik lehetőség az lenne, hogy összefognak bérnyomtatást vállaló cégekkel, és a náluk kinyomtatásra kerülő tárgyak árából kérnének némi részesedést. Ilyen vállalkozás például a Shapeways és az iMaterialise, akik jól kiegészítenék a Shapr3D munkáját, mert komoly segítséget tudnak nyújtani a házi barkácsolóknak. Az algoritmusaikkal meg tudják állapítani a beküldött modellekről, hogy azok kellően meg vannak-e erősítve, és előre kikalkulálják az alapanyag árát.