Appok nélkül ne menjen nyaralni!

2015.04.01. 09:22
Ma már senki sem hagyja otthon az okostelefonját a nyaralás idejére, mert rengeteg hasznos alkalmazás teszi pihentetőbbé az utazást. Appok segítenek nekünk navigálni, kommunikálni és taxizni. Kiválogattuk az öt legfontosabb appot.

Offline térkép

Most már Androidra és iOS-re is letölthető a Nokia Here Térkép, nem csak Windows Phone alapú Lumiákon található meg. Otthon percek alatt, egyetlen gombnyomással le tudunk tölteni teljes országtérképeket, hogy akkor se vesszünk el a külföldi úton, amikor nincs a közelben ingyenes wifi. A kedvenc helyeinket kategóriák szerint tudjuk csoportosítani, így az útitervünkhöz tartozó látnivalókat és más fontosabb tájékozódási pontokat akár napra lebontva is elmenthetjük. Van benne gyalogos, autós és tömegközlekedési navigáció is.

Szótárak, fordítógépek

Vannak ingyenes szótár appok, amelyekben megtalálunk a legegyszerűbb kifejezéseket, ilyen például iOS-en az iStone. Mi mégis inkább azt javasoljuk, hogy töltse le a Google és/vagy a Bing Fordító appokat (Google Fordító: Android, iOS, Bing: Windows Phone), és ne felejtse el az alkalmazáson belül lementeni a mobilra a célországhoz passzoló nyelvi csomagot sem, ha lehetséges. Mi már sikeresen alkudoztunk Kínában egy fényképezőállványra, kizárólag egy mobilos fordítógépre támaszkodva, és végül sikeresen nyélbe ütöttük az üzletet.

Taxizás

Bármelyik nagyobb taxitársaság megtehette volna, hogy kiad egy appot, amivel a világ több városában találunk megbízható sofőröket, partner taxitársaságoknál. Ezt nem tették meg, és most vakarhatják a fejüket, az Uber (iOS, Android, Windows Phone) ugyanis mindenkit megelőzött. A képlet egyszerű: letöltjük az appot, regisztráljuk a bankkártyánkat, és a világ több mint száz városában néhány gombnyomással szerezhetünk egy fuvart. Ráadásul azt is látjuk, hogy mások milyen értekelést adtak a sofőrünknek, ami igencsak bizalomerősítő funkció.

Valutaárfolyam

Tulajdonképpen nincs is mit számolgatni: Budapesten 500 forintért is kapunk sört, Barcelonában 5 euróért, Londonban 5 fontért. Ha minden helyi árat forintra számolunk, akkor nem lesz felhőtlen a nyaralás, de azt nem vitatjuk, hogy néhány szituációban jól jön egy pénzváltó app. (Android, iOS)

Ajánlások

Honnan tudjuk, hogy hova érdemes beülni vacsorázni? Tapasztalatból csak két tanácsot tudunk mondani: a főtereken és vonzáskörzetükben sehová, és oda sem, ahol ki van rakva az étterem ablakába az ételek fotója. Akkor járunk jól, ha a helyiek és a korábbi vendégek tanácsaira hagyatlkozunk, és itt jön a képbe a Yelp, a maga 50 millió értékelésével (iOS, Android, Windows Phone). Persze választhatjuk a Foursquare-t is (iOS, Android, Windows Phone), ha az jobban tetszik.