Magyar találmánytól okosodik az iPhone 6

2015.04.16. 10:47

Az iPhone 6 népszerű okostelefon, de kimaradt belőle néhány olyan szenzor, amit a hasonló kategóriájú androidos készülékekben megtalálunk. Ezt a hiányosságot pótolja a magyar fejlesztésű Moscase tok, amely a pulzusunkat, hőmérsékletünket, nyugalmi állapotunkat és testünk zsírtartalmát tudja megállapítani.

A két tucat fejlesztőből álló csapat a napokban indította el a termék Kickstarter kampányát, és a következő 25 napban összesen 150 000 dollárt kell összegyűjteniük vevőktől és támogatóktól, hogy el tudják indítani a gyártást. A termék már megkapta az Apple támogatását, vagyis ha elkészülnek, rányomhatják a dobozra a minőséget fémjelező Made for iPhone plecsnit. Várhatóan nyár végére, ősz elejére tudják leszállítani a tokokat.

Van egy asztalnyi elektronikánk, van hozzá egy műanyag keretünk, és van egy alkalmazás, ami azt várja, hogy az összetevők elkészüljenek.

- mondta Balogh Ákos társalapító, aki Vermes Andrással közösen jött rá, hogy biztosan találnának vevőket egy ilyen spéci tokra. Több száz oldalas leíráson kellett átrágniuk magukat, hogy megismerjék az Apple elképesztő követelményeit, ami szükséges volt a minősítés megszerzéséhez.

Nagy nehézséget jelentett, hogy a tok alján és tetején is van elektronika, és hogy a telefont nem bluetooth kapcsolaton érik el, hanem a lightning csatlakozón át. Csak három hete van lightning anya, amibe bele lehet dugni a töltőkábelt, de a hozzá tartozó hitelesítő csip még most sem érhető el - mondta Koren Balázs, a társaság műszaki vezetője, aki civilben matektanár, újságíró és geek. Már kilenc hónapnyi munka van a termékben, külön csapat dolgozik az elektronikán és a műanyag legyártásán.

Senkinek nem ígértünk boldog és pihentető nyarat

A Moscase egyébként a modular smart case rövidítése, mert nem csak egy szenzorokkal kitömött műanyag keretet kapnak a vevők. A tok extra hátlapokkal bővíthető, és már tervbe van véve a napelemes töltőt, plusz akkut, e-papír hátsó kijelzőt és nagyobb hangszórókat magába foglaló modulok gyártása. Ezzel az iPhone 6 moduláris eszközzé válik, bár nem annyira, mint a Google-féle Project Ara.

Ékszer legyen? Bokalánc?

Vermes András elmesélte, hogy tavaly szeptemberben kezdtek ötletelni azon, hogy valamilyen fitneszkütyü kéne kifejleszteni. Persze olyat, amilyen még nem volt. Először arra gondoltak, hogy valamilyen ékszerbe kellene beépíteni a szenzorokat, olyan tárgyba, amit szívesen hordunk. Végül sportolás közben jött rá, hogy a telefon ilyenkor is mindig ott van a kezében, és ebből kiindulva jutottak el a mai dizájnjukhoz.

gif.gif
Fotó: kickstarter.com

Az interneten kerestek műanyaggyártót, alkalmazásfejlesztőt, elektronikai tervezőt, és a csapat büszke arra, hogy nemcsak a tervezést, de a gyártást is Magyarországon tartják. Azért a keresgélés közben begyűjtöttek néhány kellemetlen tapasztalatot is.

Az Apple hitelesítésével könnyebben kaptuk meg alkatrészeket, de sokan háromszoros árat kértek volna tőlünk, csupán azért, mert látták, hogy az iPhone-hoz készül a kiegészítő.

A Moscase legnagyobb versenytársa az Apple Watch, mert sokan elköltötték a pénzüket a divatos karórára. A magyar csapatnak azonban már van egy ötlete, amivel áthidalhatják ezt a problémát: a legfrissebb Samsung Galaxy S modellhez is készítenek majd tokot, kihagyva azokat a szenzorokat, amik már megtalálhatók az okostelefonban. Most azonban még csak az iPhone-hoz megtervezett verzió érhető el, amit a  Kickstarter weboldalán lehet előrendelni.

app.png
Fotó: kickstarter.com


  • Tippek
  • Babaváró hitel