Az LG összerakta 2015 legjobb telefonját

2015.04.28. 21:28
Tulajdonképpen mindent előre lehetett tudni az LG új, zászlóshajónak szánt okostelefonjáról, a G4-ről. A londoni bemutatón azonban azt ígérték, hogy a korábban szivárogtatott részleteknél sokkal többet adnak, ők ugyanis úgy tervezték, hogy 2014 után idén is az övék lesz az egyik legjobb androidos telefon.

Egy kívülről templomnak, belülről elszántan spártai műteremnek látszó épületben mutatta meg az LG, mit gondol a mobiltelefonok közeljövőjéről. Röviden összefoglalva: azt gondolják, hogy nem feltétlenül kell durva hardverrel és hosszas magyarázást igénylő szoftverrel rátörni az ajtót a felhasználókra, inkább érdemes megkérdezni tőlük, hogy mit szeretnének.

Kedves felhasználó, szeretne egy egyedinek tűnő, vékony, nagy kapacitású, világbajnok fotózási lehetőségekkel bíró, cserélhető akkus és SD-kártyás androidos telefont?

Ha igen, az nagy szerencse, mert az LG tényleg összerakott valami ilyesmit.

Aziz, fényt!

Már hetekkel ezelőtt kicsúszott az internetre a három legfontosabb dolog. Az első, hogy az LG nem akar már több pofont sem adni, sem kapni a megapixel-bunyóban, így abból kiszállva inkább a fényerőre koncentráltak. Az f/1.8-as fényerejű hátlapi kamerával szerelt G4 így az átlagnál rosszabban megvilágított helyeken is képes lehet normális képeket lőni, és akármit is gondolunk a marketingesekről, tény: ez valami olyan, ami fontos. Például bent a szobában lefényképezni a gyereket vagy a macskát – ez egy mindennapos feladat, viszont általában nem jön össze, mert a kevés fény miatt a telefon a záridőt tolja ki, vagyis sokszorozza a bemozdulás esélyét, ami a témánál amúgy sem alacsony.

Itt jöhet képbe az LG megoldása: egyszerűen több fényt engednek be az egyébként megnövelt méretű szenzorra, így igyekeznek egy könnyebben használható fotógépet adni az okostelefont svájci bicskaként használó vásárlók kezébe, vagyis rövidebb záridőt (ez a bemozdulás ellen jó) vagy alacsonyabb ISO-értéket használhatunk (ez meg akkor fontos, ha utáljuk a darabos hatású képeket).

A fotózással kapcsolatos újdonságok itt még nem érnek véget. A koreai cég az elődben, a G3-ban a gyors fókusszal villantott, most pedig a külön érzékelőt szereltek a hátlapra, ami a fény színösszetételét analizálja, és úgy alakítja a kép rögzítését fényképezéskor, hogy a digitalizáláskor az emberi szem színérzékeléséhez leginkább hasonló eredményt kapjuk.

Ezt a két újítást persze elsőre nehéz megítélni. Tény, hogy a telefon rövid tesztje során tényleg úgy tűnt, hogy színhelyesebb, fényerősebb, teltebb és élethűbb képeket lehet kattintani, de hogy valójában, a hétköznapokban is beválik-e ez, ahhoz egy hosszabb elemzés kellene. Az alacsonyabb f-érték valóban nagyobb fényerőt jelent, de könnyebben futhatunk elcsúszott fókuszú felvételekbe is.

A tavaly már megénekelt LASER-szenzor ezen elméletileg segíthet, de tény: lehet, hogy az LG G4 jobban teljesít rosszul megvilágított helyeken, mint az Samsung Galaxy S6 (amit f/1.9-es kamerával) vagy az iPhone 6 (f/2.2-es érték), de azért nem lesz mindenható.

Mármint hacsak nem vagyunk mi is profi fotósok. A gyárilag telepített fotós alkalmazásban az egyszerű és az automata mód mellett lesz ugyanis egy manuális lehetőség is, ahol aztán tényleg mindent állíthatunk a zársebességtől kezdve a fehéregyensúlyon át az ISO-értékig. A bemutatón egy profi fotós arról beszélt, hogy profi kameránk lesz egy kényelmesen használható telefonban.

Persze azért legyünk óvatosak, Jenson Button is keményen tolta a Ladának, de ettől még nem lesz mindenkiből profi autóversenyző.

A lényeg, hogy a próbálkozásnak nem nagyon lesznek határai, a G4-gyel még RAW-formátumban is menthetjük a képeket. „A tárhely nem akadály, az LG G4-be lehet SD-kártyát dugni” – döf oda a színpadon álló szakember az Apple-nek és a Samsungnak.

Bebőrözték

Ha már a konkurencia szóba került, érdemes jobban megnézni az LG G4 másik erősségét, a dizájnt is. A telefonról már régóta tudni, hogy a levehető hátlap borítása nem áll meg a műanyagnál, sőt a bőrhatású műanyagnál se: a gyár igazi bőr borítású hátlapot is ad az új telefonokhoz.

Ennek elsősorban az a jelentősége, hogy az embernek lesz egy telefonja, ami nem pontosan ugyanúgy néz ki, mint az összes többi telefon. Az, hogy a G4 nagyon enyhén ívelt, igazából nem is üt akkorát, mint a bőr hátlap, pedig a szivárogtatáskor látott képek alapján ezt nem hittük volna. Arra voltunk leginkább kíváncsiak, hogy megáll-e itt, a szépségnél a dolog, vagy lesz gyakorlati haszna is annak, hogy állatok pusztulnak el egy telefonhátlapért, és képzeljék, lett.

A különböző vastagságú és felületű bőrökkel borított hátlapok közül az érdesebb, vastagabb darabok (amik sajnos pont a bugyikékek) fogása kifejezetten biztosabbnak tűnt, mint a sima tapintású bőré, vagy épp a műanyag hátlapú változaté. Ez amúgy különösen fontos akkor, ha tudjuk, hogy a G4 annak ellenére is bámulatosan vékony, hogy cserélhető benne a 3000 mAh-s akkumulátor. Szóval van értelme a bőrnek, bár hosszabb távon az lesz érdekes, hogy bírja a mindennapokat a valóban szépre cserzett, vágott és varrott bőr. Például mit szól ahhoz, ha belerakjuk némi lekvárba, vagy egy kis kézkrémbe, ha végighúzzuk rajta az asztal sarkát. Az LG szerint minden, ami a bőrrel történik, csak hozzátesz ahhoz, hogy az ember telefonja egyedi legyen, de kérdés, mennyire akar valaki zsíroldó-foltokkal pettyezett történetet, vagy kocsikulccsal végigszántott egyediséget.

Az LG elég komoly hangsúlyt fektet a tévé-üzletágában arra, hogy az OLED-kijelzőket tolja a középpontba, így kicsit meglepő, hogy a telefonokba szerelt panelek inkább csak dobogósak a versenyben (a Samsung Note 4 vagy az S6 AMOLED-kijelzőjéhez képest). Az iPhone 6-ban is használt IPS persze nem rossz, és próbaképp az alig egy évvel ezelőtt piacra dobott elődmodell mellé helyezve a G4 képe valóban sokkal jobb, mint a G3-ban volt. A hivatalos változat szerint a gyár direkt használja a színhelyesebb IPS-t a túlzó AMOLED helyett, pont azért, amiért a fotózásnál is ez a fő szempont.

Ráadásul az LG is elismeri: ők nem az érintőképernyőnél akarnak nagyot dobni, ott megelégszenek a nagyon jóval is. Itt esik szó a G2-nél bevezetett nagy ötletnek: a szupervékony telefonnak nem az oldalán, hanem a hátulján vannak a gombjai. Egy kicsit itt is sebészkedtek a ráncfelvarrásért felelős dizájnerek, de a lényeg maradt: a piac legtermészetesebb módján ki-bekapcsolható, hangosítható és halkítható telefonja továbbra is az LG-é.

Milyen szép, milyen magos

Érdekesség, hogy meglehetősen kevés szó esett arról, hogy pontosan milyen processzort is szereltek a telefonba. Persze volt videó, ahol a Snapdragon processzorokat gyártó Qualcomm vezérigazgatója nagy erőlködve elmondta, hogy hát nem ám a magok száma meg a megahertzek számítanak, hanem a folyamatosság meg az optimalizáció. Az a helyzet ugyanis, hogy az LG számszakilag gyengébb CPU-t, a Snapdragon 808-ast tette a most bemutatott új zászlóshajóba, mint a közelmúltban piacra dobott másik modellbe, a Flex 2-be. Persze az egy évvel ezelőtti G3-nál még így is sokkal gyorsabb készülékről van szó (egy sima indítás 15-20 másodperccel hamarabb lefutott például, vagyis a G4-en már rég böngésztük a netet, mikor a G3 még csak a PIN-kódot kérte). Ettől függetlenül a koreai cég komoly kockázatot vállalt azzal, hogy megbízik az emberekben, és nem számít arra, hogy sokan mondják majd, hogy „miért vennék hatmagost, mikor már a legolcsóbb kínai gagyiban is nyolcmagos van”.

Már említettük korábban, hogy a tavalyi G3 2014 legjobb androidos készüléke volt. De nemcsak azért, mert az erős hardver és a jó kamera mellé kedvező ár is társult, hanem mert az LG szakemberei nem követték el a Samsung hibáját, vagyis nem toltak a telefon használójára embertelen mennyiségű, felesleges tartalmat.

A G4-en továbbra sem a Nexusokon használt alap-Android van, de az LG az új telefont sem tömi tele szeméttel, a felhasználói élményt itt nem szitokszóként használja az ember. A gyorsteszt alatt igazából erről sem derült ki sok, de tény, hogy egy pillanatnyi nehézséget sem okozott átállni a G3-ról a G4-re, és az ígéretek szerint az LG tovább finomította az alapszoftvert. Jól hangzott az is, hogy a cég a Google-lel együttműködve nem csak előtelepíti a Docs, Sheets, Slides triót, de az alapból elérhető 50 gigabájtos felhőtárhelyhez hozzá is csapnak még 100-at, ami azért már elég tekintélyes hely a dokumentumok és fotók őrzésére.

A G3 használói talán egyetértenek abban, hogy főleg az energiafelhasználáson kellene javítani, és ezt az LG is érzi: külön kitértek arra, hogy a G4 sokkal jobban kezeli az üresjáratokat (vagyis kevesebbet eszik, ha épp nem történik vele semmi), de a kisebb fogyasztást a kijelző gyártásához használt hatékonyabb ledek, illetve a jobban testre szabható energiatakarékossági beállítások is segítik.

Az LG G4 a bemutató és a rövid próba alapján tehát mindenképpen figyelemreméltó telefon, de az elméletileg május végén a magyar üzletek polcaira kerülő készüléket érdemes lesz alaposabban is megvizsgálni. Jó, hogy az LG elfogadta, hogy a sikerhez nem a nyomuláson keresztül vezet a legrövidebb út, és a bőr hátlap, illetve a fényerőre kihegyezett kamera elég lehet ahhoz, hogy a G2 és a G3 után ez a modell is anélkül épüljön be a tulajdonosok mindennapjaiba, hogy azok észre sem veszik, milyen ügyes kis készülékük is van.