Telefon nélkül jobban vezetnek a tinik

2015.04.28. 14:45 Módosítva: 2015.04.28. 14:49

Letiltott telefonnal, kamerák kereszttüzében sokkal jobban vezetnek a tinik - derült ki egy San Diegó-i konferencián bemutatott új tanulmányból. Kevesebbszer vészfékeztek, és csökkent a hirtelen irányváltások száma is - magyarázta Beth Ebel, a kutatás vezetője, a Seattle-i Washingtoni Orvosi Egyetem Harborview baleset-megelőzési központjának igazgatója.

Az autóbaleset továbbra is első helyen áll az amerikai tinédzserek megelőzhető halálozási okai között – írja az MTI.  Beth Ebel és kollégái huszonkilenc fiatal, 15 és 19 év közötti sofőrt követtek fél éven át. Egyik csoportjukat beépített kamera filmezte vezetés közben, egy másik csoportnak a filmezés mellett blokkolták a telefonjait, a harmadik csoport mindezen beavatkozások nélkül vezethetett.

A kamerák akkor kezdték a felvételt, amikor a fiatal a fékre taposott vagy kanyarodott, ilyenkor kigyulladt egy jelzőfény, amely a sofőr tudtára adta, hogy filmezik és a felvételt elküldhetik a szüleinek. Egyeseknek olyan programot töltöttek le az okostelefonjára, amely blokkolja a hívást és az sms-ezést, amikor az autó mozgásban van - fejtette ki Ebel.

Ezek az intézkedések az első két csoportban 80 százalékkal csökkentették a kockázatos vezetési manőverek számát a harmadik csoporthoz képest, amelyet nem filmeztek az autóban és amelyben a sofőrök okostelefonjait sem blokkolták. A tinédzserek, akik vezetés közben sem telefonálni, sem sms-ezni nem tudtak, óvatosabban vezettek, mint azok, akiknél vezetés közben csak a kamera működött, de a különbség statisztikailag nem volt szignifikáns.