Szexivé teszik a taxizást

2015.05.15. 09:08

Minden városban ugyanaz történik, amikor megérkezik az Uber. A taxisok tiltakoznak, az Uber használata az egekbe szökik, végül perek indulnak. Később azonban mindenki rájön, hogy a jogi csatározás helyett inkább az utazási élményben kell versenyezni

– foglalta össze az Uber megjelenése által okozott vitákat Réti Virág, a professzionális taxitársaságoknak modern rendszereket fejlesztő Cabsolutely vezetője. Szerinte az Uber és a Lyft ösztönző hatása nélkül a taxisok még jó ideig nem vágtak volna bele semmilyen technológiai fejlesztésbe.

Amikor elkezdtek a taxitársaságokkal dolgozni, az is kiderült, hogy 

az általuk használt rendszerek nem igazán alkalmasak arra, hogy újításokat építsenek rá.

Egy részletes piackutatás után a Cabsolutely csapata úgy döntött, hogy egy mindent lefedő új rendszert hoznak létre, amivel az egész taxis iparág képes lesz a fejlődésre. A taxis cégek többsége ugyanis csak addig jutott el, hogy szükség van valamilyen appra. Sok pénzt fizettek fejlesztőknek, de azokat az appokat kevesen használják.

A Cabsolutely saját márkanéven működik, ebben az appban jelennek meg az adott városban elérhető társaságok. Persze csak azok, akik szerződést kötnek velük. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy taxizásra szakosodott Yellow Pages telefonkönyv 21. századi, interaktív változatát - mondta Réti Virág. Vagy mint amikor a hotelek recepcióján egymás mellett látjuk a társaságok szórólapjait, és mi dönthetjük el, hogy melyikkel utazunk.

Mivel az utasok nagy része még ma is telefonhívással rendel taxit, a rendszer ezt a módszert is támogatja. A Cabsolutely a fuvarszervezés minden részét lefedi, szemben a riválisokkal, akik általában csak egy-egy részproblémát oldanak meg.A diszpécseriroda is kap egy felületet a telefonos rendelések kezelésére, illetve mert látniuk kell, hogyan van lefedve a város. A sofőrök is kapnak egy appot, amely minimális érintéssel, hangutasításokkal is működik, hogy biztonságosan tudjanak egyszerre vezetni és rendelést felvenni.

Réti Virág szerint azoknak az utasoknak, akik a szoftverüket használják, Uber-szerű élményben lesz részük, és a végén mobillal tudnak fizetni. Az Egyesült Államokban ehhez a Paypal adja a hátteret. A rendszer egyébként már elkészült, és bármelyik városban néhány hét alatt el tudnak vele indulni.

Born in the USA

A Cabsolutely első partnere Memphisben van, velük már csak némi papírmunka van hátra az indulásig. Őszig három amerikai várost akarnak lefedni. Az üzleti modell egyszerű, hogy a rendszer által kiszolgált összes fuvar után arányosan fizetnek a taxivállalatok.

Réti Virág csapata egy tavaly októberben szerzett, 95 ezer dollárnyi befektetésből és egy ehhez kötődő, 100 ezer dollárnyi szolgáltatáscsomagból (píár, hoszting, tanácsadás) indította be a céget, és ősszel készülnek újabb tőkét bevonni, hogy abból fel tudják gyorsítani a terjeszkedést.

Az európai és a magyar piacon való megjelenés távlati terv, először az USA-ban akarnak stabil lábakra állni.