Szereztünk új iPhone 6-ot az ellopott helyett

469162546
2015.05.18. 14:41 Módosítva: 2015.05.18. 15:04
Semmihez sem fogható az az érzés, amikor az ember a mobilja után nyúl, de a zsebe üres. A nyomkövető semmit sem ér, a rendőrség tehetetlen, és a biztosítás is csak arra jó, hogy minimalizáljuk a veszteségünket.

Üdv a tolvajok fővárosában!

Hetedik éve járok vissza Barcelonába a mobilkongresszusra, és ismerem már annyira a várost, hogy bárhol tennének ki, egy sugárút mentén hazatalálnék a hostelembe. Így nem tűnt akkora bátorságnak, hogy éjjel kettőkor a tengerparti Shoko diszkóból tök egyedül elinduljak az Eixample negyedben lévő szállásra.

A tök üres tengerparton sétálva egyszer csak felbukkant a semmiből egy jól öltözött férfi, és csatlakozott hozzám. Talán Horatio néven mutatkozott be, de az is lehet, hogy ezt már csak utólag képzeltem hozzá a történethez az éjszaka elfogyasztott sörök és párlatok hatására. Mindenáron rá akart venni, hogy nézzek be egy nagyon jó partira, de zavaró volt a közvetlensége, úgyhogy igyekeztem levakarni magamról. Vette a lapot, sűrű szorrizgatással útba igazított a Plaça de Catalunya felé, és illedelmesen elköszönt tőlem.

Tizenöt perccel később, amikor már jó messze jártam, a biztonság kedvéért rá akartam nézni az offline térképre, és akkor hirtelen minden vér kifutott az agyamból. A sráctól ugyan elköszöntem, a korábban még a zsebemben lapuló iPhone 6-tól azonban nem. Hogy a farmerem elülső zsebéből miként vette ki, azt elképzelni sem tudom. A tartalék ócska mobillal, amit már ellopni is ciki lenne, felhívtam a 112-es segélyhívót, a diszpécser azonban nem fogta fel, hogy most lehetne elindulni forró nyomon. Mire befejeztük a beszélgetést, az ellopott mobil nyomkövetője néma volt, a tolvaj valószínűleg felkészült volt, és azonnal kikapcsolta a készüléket.

Még az éjszaka felkerestem egy Ramblához közeli rendőrőrsöt, ahonnan elzavartak, mert a tolmács csak délelőtt 11-kor áll szolgálatba. Különben is, inkább menjek a Catalunyára. Másnap a tolmács rezzenéstelen arccal hallgatta, hogy megpróbálom felidézni a részleteket.

Telefon értéke? iPhone 6, az legyen mondjuk 700 euró. Sokat ivott? Merrefelé történt?

– ilyeneket kérdezett, és a vallomásomban megadott személyleírásból arra következtetett, hogy a városban garázdálkodó marokkói banda egyik tagjával hozott össze a sors. Engem meglepett, hogy ma már a tolvajok is ilyen divatosak, őt nem annyira, mert mint elmondta, ezek a tolvajok minden apró kis részletre odafigyelnek. Amikor egy kolléga két nappal később elmesélte, hogy miként szedték le a karjáról, teljesen észrevétlenül, a sok százezer forintot érő karóráját, már én is elhittem, hogy Barcelona kivételesen alávaló hely, ha az értékeink biztonságáról van szó. 

Végül adtak egy négyoldalas, katalán nyelvű jegyzőkönyvet, hogy azzal kopogtassak majd a biztosítómnál.

Zárt sorok a Ramblán

Amikor a hostelben már hármunk zsebe vesztette el minden értékes tartalmát, a túravezetők is jobban odafigyeltek a biztonságunkra.

Oké, most megállunk egy pillanatra

– mondta a tetovált hostelvezető, mielőtt rákanyarodtunk volna a Ramblára, ami egyébként a zsebesek fő gyülekezőhelye. A srác neve nem rémlik, de később kiderült róla, hogy ő népszerűsíti egy szál longboardban a barcelonai deszkázást.

Látjátok azt az alakot? Ő fog először odajönni hozzánk. Nem álltok meg, én közben leszerelem, hogy nézzen más áldozat után. A csapat sorai közé senkit sem engedünk be.

Minden pontosan úgy lett, ahogyan mondta. Amíg mi kettes sorban sétáltunk, mint az óvodások, ő egymás után hárította a csapatot megközelítő simlis alakokat, akik a jól bevált recepttel, nagyszerű bulik ajánlatával próbáltak minket megállítani. Amikor egy étteremnél szembetalálkoztam egy régi hazai ismerőssel, és megálltam, hogy váltsunk pár szót, azonnal le lettem szúrva, hogy miért állok le idegenekkel. Hiába magyarázkodtam, hogy az illető nem idegen, innentől rajtam volt a kísérőim szeme. Pedig rólam aztán már nem volt mit lelopni, legfeljebb a ruhámat. 

Hülyeség ellen is biztosítva

A mobil nyáron is hasznos, kár lenne otthon hagyni, amikor offline navigációhoz, útikönyvekhez, valutaváltóhoz és még sok más segédeszközhöz jutunk vele. De mivel ez az eszköz van a legnagyobb veszélyben, érdemes felkészülni a kárelhárításra. A Telekomnál például nem is lehet elvinni a részletre vett okostelefonokat, ha nem írunk alá egy biztosítást. Később persze ezt is le lehet mondani.

A barcelonai túrán nyilvánvalóvá vált, hogy sokkal jobb vigyázni, mint az utólagos kárpótlásban bízni. Külföldi káreseménynél azzal kezdődik a hercehurca, hogy meg kell szerezni egy rendőrségi feljelentés jegyzőkönyvét, mert bemondásra a biztosító egy fillért sem ad. Ezután a feljelentést le kell fordíttatni. Nem elég a Google Fordítót vagy a nyelvzseni szomszéd Petikét ráereszteni a szövegre, a biztosító felé egy hivatalos fordítást kell prezentálni.

Konkrétan a gutaütés kerülgetett, amikor az OFFI, az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda megküldte a 76 618 forint plusz illetékről szóló ajánlatát, ami egy hiteles fordításról szólt. Azt elfelejtették közölni, hogy valószínűleg nekem semmi szükségem nincs ilyesmire, bőven megteszi egy hivatalos fordítás is. Mázli, hogy amikor rákerestem az OFFI nevére a Gmailben, akkor találtam egy spamet az 1×1 fordítóirodától, amiben ez állt:

A hivatalos fordítás egy lektorált, lepecsételt, összefűzött és hivatalos záradékkal ellátott fordítás, amit az irodánk fénymásolatból vagy beszkennelt dokumentumból készít el, s amely hivatalos záradék tanúsítja, hogy az elkészült fordítás a hozzánk eljuttatott anyag szövegével megegyezik. A közhiedelemmel ellentétben az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) által készített hiteles fordítást Magyarországon jogszabály csak néhány esetben teszi kifejezetten kötelezővé.

Hoppá. Máris leugrott az árról cakkumpakk ötvenezer forint, persze a megrendelést már az 1×1 fordítóiroda nyerte el, mert voltak kedvesek tájékoztatni. Vad dolog ez a piaci verseny, de úgy látszik, néha azért működik.

Itt azonban még nem ért véget a mérkőzés, volt néhány kör a Telekom biztosítójával is. Megkapták a hivatalos (nem hiteles) fordítást emailben, amire elvileg két héten belül kell reagálniuk. A tizenharmadik napon kezdett gyanússá válni a dolog, mert annyi dolguk azért csak nem lehet, hogy vissza se jelezzenek. Felhívtam őket, erre kiderült, hogy ők aztán nem láttak semmilyen emailt. A Mailer Daemon nálam nem jelzett, az emailcím jó volt, náluk az elmondásuk alapján nem került a spamek mappájába. Oké, feltalálták az eltűnős emailt, ami elmegy, de nem érkezik meg.

Továbbítottam a korábban elküldött emailt, és csodák csodájára, most megérkezett. Nem biztos, hogy léteznek ilyen összefüggések, de miután twitteltem egy sort a nagyszerű informatikai innovációjukról, a biztosító és a Telekom nevével hestegelve a bejegyzést, pillanatokon belül befutott a hívás, hogy a feljelentést elfogadták, jövő héten hív a futár, hogy átvételi időpontot egyeztessünk.

A cserekészülék megvan, úgyhogy már csak egyetlen kérdésem lenne:

Látott már valaki olyan tárgyat, amire illene a „ronda androidos készülék formájú iPhone 6-tok” leírás? Csak mert tudok egy vevőt rá.  • Tippek
  • Babaváró hitel