Korlátlanul cseveghetünk 70 országban

000 DV1709168
2015.05.23. 13:55
Megérkezett a ChatSIM, amivel külföldön is roamingdíjak nélkül férünk hozzá a népszerű csevegőhálózatokhoz. Ha csak szöveges üzeneteket és emojikat küldünk, akkor pofátlanul olcsó ez a szolgáltatás.

Az elmúlt hónapok legfontosabb műszaki innovációja lehet az üzenetküldő alkalmazásokhoz kitalált ChatSIM

– állítja Manuel Zanella, a szolgáltatást működtető olasz Zero Mobile vezérigazgatója, aki mostanáig százezer ilyen SIM-kártyát adott el, és idén legalább egymillió ügyfelet akar szerezni. Ennek a célnak az elérését segíti majd az az egymillió euró is, amit éppen a napokban fektetett be a cégbe a luxembourgi Angelsim Sarl nevű befektetői társaság. 

Mi arra tippelünk, hogy bőven összejön idén a milliós előfizetői tábor, mert hatalmas piaci rést tömnek be a szolgáltatásukkal. Az Unió is régóta küzd a roamindíjak ellen, és a ChatSIM szolgáltatás pont telibe találja az Európai országokban utazgató üzletemberek, a külföldön tanuló diákok és az idegenben munkát vállalók igényeit.

Rögtön az elején tisztázzuk, hogy a ChatSIM nem tudja teljesen kiváltani a hagyományos mobil előfizetéseket, mert nem tudunk róla telefonálni és sms-t küldeni. Ezt a szolgáltatást ugyanis arra találták ki, hogy az interneten, WhatsAppon, Viberen, Skype-on és Facebook Messengeren tudjunk nagyon olcsón kommunikálni. Ha kizárólag szöveges üzeneteket és emojikat küldünk, akkor ez évente csupán 10 euróba kerül, tehát ezzel csak egy havi pár száz forintos díjcsomag tudná felvenni a versenyt. Ha képeket is küldenénk, vagy esetleg telefonálnánk, akkor ChatSIM-hez is plusz adatcsomagot kell igényelni.

Weben érkezett

A ChatSIM alapcsomagja 10 euróba kerül, amihez még a postaköltséget kell hozzáadni, attól függően, hogy milyen kiszállítási módot választunk. A borítékban csak egy sötétzöld tok van, és egy műanyag lapkán találjuk meg az aktiváláshoz szükséges telefonszámunkat, a PIN- és a PUK-kódokat, valamint a SIM-kártyát, amit mini, mikro és nano méretben tudunk kitörni a helyéről. Ez azt jelenti, hogy a SIM-kártya a régebbi és legmodernebb telefonokba egyaránt behelyezhető. Csak arra kell figyelni, hogy a mobil szolgáltatófüggetlen legyen, mert a függő készülékek csak az eredeti szolgáltató SIM-kártyájával működnek.

Először a ChatSIM.com weboldalra kell fellépni, ott az aktiválás pár perc alatt elintézhető, angol, olasz vagy spanyol nyelven. Ezután még a mobilon kell beállítani egy-két dolgot. A részletes leírás fent van a weboldalon, iOS, Android és Windows Phone rendszerű készülékekhez. Először is az adatroamingot kell aktiválni, ami elsőre ijesztő lehet, hiszen nem ehhez vagyunk hozzászokva. Semmi pánik, hiszen itt pont az a lényeg, hogy folyamatosan ingyen roamingolunk. A Zero Mobile egy észt mobilszolgáltatótól kapja a SIM-kártyákat, ezért kezdődik a telefonszám +372-es előhívószámmal. Végül a mobilon meg kell adni a megfelelő APN-t a készülék hálózati beállításainál, és máris elkezdhetünk csevegni.

Mivel a csevegés benne van a 10 eurós éves tarifában, üzengetés közben nem kell számolgatni a letöltött biteket. Érdemes úgy beállítani a készüléket, hogy ezt a mobilhálózatot semmi más ne használja a csevegőprogramokon kívül. Sajnos nem mindegyik készüléken van lehetőségünk arra, hogy alkalmazásonként megadjuk, használhatja-e a mobilnetet vagy sem. Az Apple és a Huawei újabb telefonjain találkoztunk ilyen beállítási lehetőséggel.

Kristálytiszta beszéd

A ChatSIM Plus típusú kártyámon volt 2400 kreditpont is, ezt lehet elhasználni többek között telefonálásra. Viberen hívtam fel egy Bécsben élő rokonomat, és a hívás minősége kiváló volt, mintha csak személyesen beszélgettünk volna. Még a háttérben gügyögő gyerek hangja is tisztán hallható volt. Összesen 17 perc 52 másodpercen át telefonáltunk, amivel 1880-ra csökkent a kreditpontok száma. 

Az online telefonhálózatok, mint a WhatsApp és a Viber, percenként körülbelül fél megabájt adatforgalmat generálnak, tehát egy óra alatt nagyjából 30 megabájtot használunk el. A ChatSIM Plus kártyákhoz 200 MB-os vagy 1GB-os adatcsomagot tudunk rendelni, az előbbi 30 napig él és 400 perc beszélgetést tesz lehetővé, az utóbbit - ami 100 euróba kerül - egy év alatt kell elhasználni, és 2000 percet kapunk.  Egy kreditpont 0,005 eurót ér, tehát 2000 kredit kereken 10 euró. Ha kifogyunk, a weboldalon kell újabb keretet venni.

Soknak tűnhet az a 100 eurós tarifa, de a hagyományos előfizetések sem olcsók, és azt is bel kell számolni, hogy ezeket a perceket a világ 70 országában használhatjuk el. Aki kapott már a szívéhez egy pár tízezer forintos számla miatt, mert a nyaralás során is telefonált, az tudja, hogy milyen előnyökről beszélünk. 

Ha egy hagyományos mobilról hívnánk fel egy osztrák mobilszámot, az percenként körülbelül 150 forintba kerülne, míg a nemzetközi hálózatokra küldött sms-ért darabonként több mint 50 forintot kell kicsengetni. Arról nem is beszélve, hogy a ChatSIM Plus által lefedett országok közt az USA és Kanada is megtalálható, ahonnan horror összegbe kerülne a normális telefonhálózat használata. Aki megteheti, hogy lemond a nemzetközi telefonhívásokról, és helyette inkább cseveg vagy online telefonál, az rövid idő alatt megspórolhatja egy olcsó okostelefon árát, hogy legyen mibe betenni a ChatSIM-et.