Jott egy üzenetküldő a csóró tiniknek

2015.06.22. 15:28

Az üzenetküldő appok túlzsúfolt piacára érkezett meg a Jott, és egyelőre úgy tűnik, hogy bombasiker a csóró tinédzserek köreiben. A fejlesztők felismerték, a saját gyermekeik és egy kis piackutatás segítségével, hogy a fiataloknak általában nincs pénzük mobilnetre, sőt az iskolai wifi sem teljesen nyitott előttük, és nagyon sokan nem is okostelefonnal, hanem tablettel vagy iPod touch lejátszóval mennek az iskolába. Kulcsfontosságú, hogy a Jott az AirChat funkcióval internetelérés nélkül, közvetlen kapcsolattal is képes kommunikálni, ha a beszélgetés résztvevői csak pár tíz méterre vannak egymástól.

Ennyi elég is volt ahhoz, hogy a három hónapja elstartolt üzenetküldőnek máris félmillió havi felhasználója legyen, és egymillióan letöltsék az appot. Egy megjegyzés a wannabe startuppereknek: aki nem kérdezi meg a leendő felhasználóit, hogy mik a problémáik, amikre megoldást várnak, az ne is álmodozzon hasonló sikerről.

A Jott alkalmazásában is megtalálhatók az üzenetküldők kötelező kellékei, tehát az üzeneteket matricákkal díszíthetjük fel, és ami a tinik körében különösen népszerű: be lehet állítani, hogy az elolvasása után néhány másodperccel eltűnjön az üzenet, és az app azt is érzékeli, ha képernyőmentést készítettünk. Az utóbbi nem mindig működik: amikor a Samsung saját módszerével késztettünk képernyőmentést (ehhez a tenyerünk élével oldalirányban végig kell simítani a kijelzőt), az app ebből semmit sem vett észre. Az iPhone képernyőmentéséről értesítést küldött az app a másik félnek.

Annyira a fiatalokra van belőve a Jott, hogy nem is Facebook-fiókkal, hanem Instagrammal lehetett leegyszerűsíteni a belépést, és a születési dátum alapból 2002-n áll, hiszen a 13-18 évesek köre a célcsoport. Nem kötelező saját nevet megadni, és az emailcímünket is titokban tartják a többiek előtt.

A Jott itt tölthető le iOS-re, és itt Androidra.