Amit nem osztunk meg, az nem is létezik

2015.06.29. 15:43

A sörös és saras fesztiválokon is van helyük az okostelefonoknak, és összegyűjtöttünk néhány appot, amivel garantálhatjuk magunknak és ismerőseinknek a felhőtlen szórakozást. Segítünk eligazodni a kép- és videófeltöltő appok között is, mert nagyon nem mindegy, hogy mivel osztjuk meg az élményeinket.

Fényképezés és videózás

Semmi értelme nincs a telefon tárhelyén tartani a felvételeinket, amikor kábé mindent lefed a gyors 4G hálózat. Az online képarchívumok helyett most a közösségi megosztásról lesz szó, hiszen ilyenkor az a cél, hogy az ismerőseink is lássák, milyen jól csapatjuk.

Budapest Essentials

A buliból kimaradók reakciói miatt megéri a helyszínről megosztani egy ilyen videót, csak eléggé oda kell figyelni, hogy ne égessük el másodpercek alatt az adatcsomagunkat. Az eredeti formában megosztott videók mérete a kamera minőségétől függ, egy csúcskategóriás Sony Xperia Z3-mal a fenti ötperces őrjöngés több mint 200 megabájt volt, és tíz percet is igénybe vett a feltöltés.

Nagyon eltérő az appok adatigénye, darabonként:

  • Nutshell Camera videók - 6 MB
  • Vine videók- 0,5-1,5 MB
  • Twitter/Facebook képek eredeti minőségben - nagyjából 1-2 MB
  • Instagram - 30-150 kB
  • Photosynth félgömb panoráma - 0,5 MB

A folyamatos közvetítés megint más ügy, a Ustream, Periscope és Meerkat megállás nélkül fogyasztja az adatcsomagunkat, amíg videózunk. A Ustream például 720p felbontásban másodpercenként több megabitet elhasznál (akár 4 Mbps-t is!), és még a negyedakkora 360p felbontásban is megabithez közeli adatforgalmat generál.

Akku és adatforgalom

A Battery Doctor nevű app (Android, iOS) óriási betűkkel jelzi az akkumulátor töltöttségét, és becslést készít arról, hogy mennyi Youtube-ozásra, telefonálásra vagy videózásra lesz elég a maradék energia. Az androidos változat ki is tudjuk lőni az energiazabáló alkalmazásokat.

Az adatfogyasztás szabályozása az iOS-ben alaból megoldott, hiszen a Beállítások/Mobiltelefon almenüben egyesével kiválaszthatjuk azokat az appokat, amik használhatják a mobilnetet. Androidon ugyanezt tudja az ingyenes Noroot Firewall, csak egy kicsit nyakatekert módon: VPN csatornát kell létrehoznia, mert csak így tudja blokkolni a mobilnetes hozzáférést a kiválasztott appok esetében.

Egészségügyi segítségnyújtás

Tömegrendezvényeken előfordulnak rosszullétek, és nem lehet ölbe tett kézzel várni, amíg megjön a mentő. Hogy ne okozzunk károkat, érdemes igénybe venni a beszédes Elsősegély - Mit kell tennem? nevű alkalmazást (Android), amivel megtanulhatjuk felismerni a stroke-ot, és szükséges tennivalókat.

vesz

Hogy ne száradjunk ki a zenére és a pörgésre koncentrálva, a vízivásra figyelmeztető appok segítenek (iOS, Android), és ne felejtsük el az alkoholfogyasztás-kalkulátort se (iOS, Android).

Navigálás

A fesztiválokon semmi hasznát nem vesszük az utcaszintű navigálásnak, viszont jól jön, ha odatalálunk a sátrunkhoz. Az iOS-en a TentSpot vezet minket keresztül a sátorerdőn, Androidon pedig a Find my Tent.

sator

Végül fontos megjegyezni, hogy az okostelefonunk csak akkor lesz biztonságban, ha vigyázunk rá, és akkor is rakunk rá kijelzőfóliát, vastagabb ütésálló tokot az akciódús fesztiválozás idejére, ha egyébként szerelmesek vagyunk a készülék eredeti formájába, és pőrén szeretjük használni. A kijelző cseréje tízszer drágább is lehet, mint egy védőfólia.