Történelmi siker: az EU eltörli a roamingot

2015.06.30. 12:03

Félmilliárd ember élete gyökeresen megváltozhat 2017 júniusában, amikortól az Európai Unió területén nem lesz többé roaming. A határok mentén élők, a fuvarozók, a külföldön munkát vállalók, az exportlehetőségeket kereső vállalkozók és a turisták szemében vonzóbbá válik a 4G LTE szolgáltatás, hiszen azt nyűg és aggodalom nélkül tudják majd használni az országhatárokon túl, ugyanúgy, ahogyan otthon is.

Az Európai Parlament kedd hajnalban fogadta el a roamingról és netsemlegességről szóló törvénytervezet végleges változatát. Az internetes forgalommal kapcsolatos szabályozások már 2016 április végén hatályba lépnek, míg a roamingdíjak 2017 nyarától szűnnek meg.

Jövőre is enyhülni fog a roamingdíj:

2016 április 30-tól a barangolásért legfeljebb percenként 0,05 eurós, sms-enként 0,02 eurós, megabájtonként 0,05 eurós felárat kérhetnek.

Hogy mindez megtörténhessen, az uniós jogalkotók két éven át vitatkoztak egymással. A törvényt még az Európai Parlamentnek és a tagországok kormányainak is el kell fogadniuk, de ez valószínűleg meg fog történni, hiszen a szövegében egyetértenek. A Európai Bizottság egyébként már egy évtizede küzd, hogy a unióban ne legyen roaming, és a mobilnet használata már most is több mint 90 százalékkal olcsóbb, mint amennyit 2007-ben kellett fizetni érte. 

Mindenki egyenlő

Nagyon fontos része a most létrejött megállapodásnak, hogy a szolgáltatóknak minden online adatforgalmat egyenlő elbánásban kell részesíteniük, vagyis az EU támogatja a netsemlegesség elvét. A törvény azonban sokkal puhább lett, mint amit az USA-ban vezettek be nemrég, mert az uniós szolgáltatók kaptak néhány kiskaput. 

Bizonyos szolgáltatásokat előnyben részesíthetnek (példaként mindig az online távműtéteket emlegetik), de csak akkor, ha ezzel nem akadályozzák a többi webes forgalmat. Kibertámadás esetén is blokkolni lehet az adatforgalmat.

A törvény azt sem tiltja, hogy a szolgáltatók korlátlan adatforgalommal támogassák bizonyos tartalmak elérését. Magyarán lehetnek olyan díjcsomagok és opciók, amelyekkel mondjuk a Dropbox adatforgalmát nem számlázzák ki, de a magyarok által elindított Trezorit adatforgalmát igen.