Városi huncutság a mobilnetezés

2015.06.30. 14:58

A felnőtt magyar netezők 87 százaléka naponta többször netezik, és ez már nem nagyvárosi kiváltság, a település jellegétől függetlenül a mindennapi rutin része – írja az eNet nemrég kiadott jelentése, ami lényegében arról szól, hogy csökkent a város és a vidék közötti digitális szakadék. A magyar lakosság közel kétharmada használ okostelefont, amiből arra következtetünk, hogy a mobilnetre országos igény van.

Tűkön ülve várjuk, hogy végre kiszolgálják ezt az igényt.

A vidéki tapasztalataink azt mutatják, hogy most még korai lenne levezetni kétezer kilométert, bejárni az ország összes megyeszékhelyét és a közbeeső kistelepüléseket, és mindenhol megmérni, hány megabitet adnak a szolgáltatók. 

A Balaton egyfajta lakmuszpapírként működik, ha a mobilos lefedettségről van szó, hiszen Budapest és a többi nagyváros után itt szokták először kiépíteni a hálózatot. De a tó közelében ugyanolyan nehéz nagy letöltési sebességet találni, mint profi szakácsokat.

A fonyódi Bélatelepen röpködtek a megabitek: itt volt az Ultrabalaton futóversenyen az Index főhadiszállása, és mivel hibás volt az usb stickek drivere, egyszerre három laptop csatlakozott a wifi hotspottá alakított tabletemre, akadozás nélkül. Akarattyán néhol még EDGE-et és 3G-t is jelzett a készülék, a hotspot mód nem is működött. Pedig abban a borús időben nem lehetett túlterhelt a hálózat, csak pár ember lézengett a parton.

Néhány héttel később, az északi parton már nem volt ilyen fényes a helyzet: autóban ülve próbáltam megnézni az Apple WWDC nyitóbeszédét, hogy írni tudjak róla, de csak amikor a dimbesdombos részt magunk mögött hagytuk, akkor indult el a videostream. Amikor elindult, hosszú ideig futott, még a Budapestre tartó sztrádán is, ami nagy szó: ilyet korábban LTE-n sohasem láttam.

A három magyar mobilszolgáltató azt mondja, gőzerővel fejleszti a hálózatát, hogy a frissen megvásárolt 800 MHz-es frekvenciatartománnyal a vidéket is lefedje 4G LTE-vel. A Telekom már tavaly ősszel használni kezdte az új frekvenciákat, és még fagyos volt a levegő, amikor a Telenorral közösen bejelentették, egyesült erővel építik ki a bázisállomásaikat.

Mi drámai változást egyelőre nem láttunk, de biztató jeleket igen. Az is lehet, hogy csak pont nem ott fejlesztenek, amerre mi járunk, ezért arra kérjük olvasóinkat, osszák meg velünk a tapasztalataikat:

Írják meg nekünk, hogy merrefelé szoktak mobilnetezni, milyen szolgáltatásokat akarnak használni (Egyszerű levelezést, vagy esetleg full HD Youtube-ot?), és amikor legközelebb négy keréken végigszáguldunk az országon, igyekszünk felkeresni a problémás területeket.