Kiszivárogtak az iPhone 6S részletei

2015.07.03. 11:17

Az Apple jó pár éve két alapszabályra húzza fel az új iPhone-generáció piacra dobásának ütemezését:

  1. A premier szeptember közepén van, így ahogy kifullad az újdonság hatása, rögtön jön is a karácsonyi ajándékozás szezonja, ami újra megtolja az eladásokat.
  2. Páros években aránylag nagy újításokkal jön a telefon, és ilyenkor új sorszámot is kap, páratlanokban csak finomítják és tökéletesítik az előző évi modellt, amit egy S betűvel jeleznek a típusjelzésben.

Ha idén is élnek a szabályok, a prototípusoknak már a gyártósoron kell lenniük, és nem sokban különböznek az iPhone 6-tól. A 9to5Mac Apple-szakblognak sikerült megszerezni néhány termékfotót egyenesen a telefonok összeszerelésével foglalkozó távol-keleti üzemből, és ezek alapján úgy tűnik, a szabályok idén is élnek, a szeptemberi premier meglesz, forradalmat pedig ne várjunk.

Az első tanulság a képek alapján, hogy kívülről pontosan ugyanúgy fog kinézni az iPhone 6S, mint a 6-os nézett ki tavaly, nem lesz vékonyabb, mint ahogy azt sokáig tartották a pletykák. Szintén nem jöttek be a két lencsével operáló kameráról szóló híresztelések: a burkolat hátoldalán ugyanúgy három lyuk van, mint eddig: egy a kamera lencséjének, egy a ledes vakunak, egy a mikrofonnak.

9to5mac 6s26

A fotók viszont megerősítik a Force Touch technológia bekerülését az új telefonba. Ez az Apple Watch-ban debütált, és az iOS9-ben is benne van a támogatása, így nem nagy meglepetés. Arról van szó, hogy az érintőképernyő különbséget tud majd tenni érintés és érintés között, annak ereje alapján. Az appok írói más-más funkciót rendelhetnek ahhoz, hogy épp csak megtapintjuk a képernyőt, rendesen rátesszük az ujjunkat, vagy meg is nyomjuk. Ez rengeteg kreatív megoldásra sarkallhatja például mobilos játékok fejlesztőit, de akár a sima virtuális billentyűzet használata is sokkal gyorsabb lehet tőle.

A telefon belsejéről is készültek kémfotók, itt a csipek felirataiból tudnak következtetni a hozzáértők a változásokra. A legnagyobb újdonságnak egyelőre a Qualcomm MDM9635M jelű csipje tűnik, ami az LTE mobilnetes adatkommunikációért felel, megduplázva a iPhone 6 150 megabites elméleti sebességmaximumát. Ez jól hangzik, de fontos aláhúzni, hogy ez az elvi maximum, a gyakorlatban mindig a szolgáltatótól, és a helyi viszonyoktól függ, mennyit tud ebből ténylegesen hozni a telefon. Ezt a csipet használja a Samsung a Galaxy S sorozat utóbbi tagjainak speciálisan a dél-koreai piacra szánt verzióiban, mivel igazán csak a koreai mobilnet sebessége mellett mutatkoznak meg az előnyei.

9to5mac 6s19

A csip kisebb, és alacsonyabb fogyasztású is az elődjénél, és maga az iPhone 6S alaplap is keskenyebbnek látszik, mint az előd volt. Ez azt jelenti, hogy alapban csökken a telefon fogyasztása, és nagyobb méretű (ergo nagyobb kapacitású) akku kerülhet bele, vagyis egy feltöltéssel tovább fogja bírni a telefon. Ez talán az a funkció, aminek a legjobban örül a hétköznapi felhasználó. Mivel az iOS9-ben amúgy is nagy hangsúlyt kaptak az akkukímélő, és energiaspóroló funkciók, a nagyobb aksival kiegészülve a hosszabb üzemidő lehet majd az iPhone 6S egyik nagy ütőkártyája; a másik meg a Force Touch.