Ilyen egy szinte hibátlan tablet

2015.07.06. 08:34

Kemény dolga van manapság a Sony vezérigazgatójának, mert a cégét folyamatosan csapások érik. A pc-gyártást már eladták, és a mobilgyártói részlegnél is nagyon rezeg a léc, magas hőfokon égetik a dollármilliárdokat, hatalmas mínuszban vannak. Eközben olyan termékeket mutatnak be, mint az Xperia Tab Z4, amely

hátrakötött kézzel is félholtra veri a konkurenciát.

Pech, hogy a tabletpiac egy enyhén stagnálni kezdett, és ezeket a gépeket nem pár évente frissítik az emberek, mint az okostelefonokat, hanem valószínűleg inkább 4-6 évente, így a Sony nem számíthat hihetetlenül szárnyaló eladásokra.

A Sony okostelefonjai, bár elég jó lett a Z3 is, nem olyan feltűnően szuperek, mint az Xperia Z4. A tablet az óriási mérete ellenére is pehelysúlyú, így amikor buszozás közben el akarjuk olvasni a  legfrissebb híreket, akkor nyugodtan kapaszkodhatunk, nem fog leszakadni a kezünk a tablet alatt.

11,4 százalékkal könnyebb az iPad Air 2-nél

Sokkal nehezebb úgy megtartani egy papírújságot, hogy az ablakon becsapódó szél ne cibálja szanaszét a lapjait, mint a Z4-et egy kézben fogni. Az olvasási élmény hibátlan, a 10,1 colos kijelzőnek jó a fényereje, és 2560×1600 pixeles felbontásnál már csak szép vonalakat látunk, nem képpontokat.

Jócskán lefaragtak a kávából is, vagyis megszüntették a korábbi Xperia tabletek egyik legfájóbb hibáját. Annyira vastag volt a káva, hogy a hüvelykujjainkkal alig lehetett elérni a virtuális klaviatúrát, így csak a térdünkre fektetve, nagyméretű virtuális gombokat használva tudtunk jól szöveget írni. Ennek most vége, az Xperia Z4-en kényelmesen tudjuk nyomkodni a kisebb méretű, a kijelző két szélére kihúzódó virtuális billentyűzetet.

Az igazán nagy dobás persze az, hogy az Xperiát a leglucskosabb monszunban is használhatjuk, mert vízálló, másfél méteres mélységben kibír fél órát. Ehhez ráadásul nincs szükség ronda gumírozásra vagy védőtokra, az elegánsan vékony tabletről lepereg a víz. Csak ne felejtsük el lerázni, mielőtt visszarakjuk a táskába.

Játékállomás

A puritán Android-rajongóknak való a Sony minimalizmusa, bár ennek ellenére is találtam a tableten kilenc fölösleges gyári appot. Egész ügyes megoldás a főmenüben elhelyezett What's new újdonságajánló widget, mert nemcsak a Sony kínálatából válogat, hanem a Google Play Áruházból és a Spotify zenéi közül is.

A Zene, Album és Videó appok pedig elegánsan egyszerűek, és ezekben is találunk hasznos extrákat. A zenelejátszóba beköltözik a Spotify is, ha letöltöttük a zenestreamelő klienst, az mp3-ban tárolt albumjainkat pedig a Gracenote segítségével tudjuk borítókkal és egyéb információkkal kiegészíteni.

A fényképeinket – amiket a hátsó 8,1 vagy a szemközti 5.1 megapixeles kamerával készíthatünk el – egy beépített szerkesztővel tudjuk egészen profi módon megszerkeszteni, a a vágástól és a képhatások alkalmazásától egészen az RGB színgörbe buherálásáig.

A Z4-en nincs szükség extra képszerkesztő appra. A kamera is nagyon profi, rengeteg kreatív használati móddal. Ezen az óriási kijelzőn nem okoz gondot a sokféle választási lehetőség, átlátható marad a menü. A kedvencem a többkamerás filmezés, amit egy Z3 okostelefon segítségével sikerült kipróbálni, íme az eredmény:

Örülhetnek a konzolos gémerek is, hiszen a Sony PSN-hálózatához és a Playstationhöz tudunk csatlakozni a tablettel. A konzolt irányítani is tudjuk az érintőkijelzőn megjelenő virtuális gombokkal. A kapcsolat fordítva is működik, az Xperia Tablet Z4 bizonyos játékai irányíthatók legújabb PS4 Dualshock 4  kontrollerrel.

Más biznisze

Meglepő módon a Microsoft megoldásaival van megpakolva a masina. Az irodai programcsomag a korábban megszokott alternatív szoftverek helyett a jól bevált Office (Excel, Word, Powerpoint és Onenote), melyekhez még OneDrive és Skype is jár. Nyilvánvaló, hogy az Office 365 előfizetése felé próbálják terelgetni a vevőt, amivel mind a hat appot jól ki tudjuk használni.

Itt talán érdemes megemlíteni az Xperia Tablet Z4 árát: az általunk kipróbált LTE-s verzió 220 ezer forint körül kapható, tehát bitang drága termékről van szó. Bizonyára ezért van rajta Office, és ezért lehet hozzá billentyűzetes dokkolót kapni, hogy akik már az ultrabookokat is túl nehéznek és vastagnak tartják, ezzel prémium tablettel szerkesszék a táblázatokat és preziket. Igaz, hogy a minibillentyűzet az ultrabookok kényelme helyett a netbookok gyötrelmeit kapja az ember, de legalább az Android megment minket a Windowson gyakori rendszerkonfigurálási agybajtól.

Bluetooth egeret is köthetünk az Xperiára, és ha ezt megtettük, akkor érdemes kipróbálni a minialkalmazásokat, melyek a programváltó menüből érhetők el. Ezek nagyjából úgy működnek, mint a Windowson az ablakok, tehát egyszerre több appot tudunk párhuzamosan futtatni. 

A wifis változat nagyjából 25 ezer forinttal olcsóbb, mi mégis inkább a 4G LTE-s verziót ajánlanánk, mert akkor soha nem lesz gond az internettel. A hálózat lassúságára biztosan nem lesz okunk panaszkodni, vagy legalábbis nem az Xperia miatt: 4G hálózaton 300 megabites a maximuma, míg wifin a legmodernebb,  802.11ac szabványú hotspotokra is tudunk csatlakozni. A 32 GB-os belső tárhely is sokáig elég lesz, de ha mégsem, akkor akár 128 GB-os microSD kártyával is bővíthetjük, és így már annyi tárterületünk lesz, mint egy belépő szintű ssd-s laptopban.

Elég jól bírja a Z4 6000 mAh-s akkuja, simán végigdolgozhatunk vagy szórakozhatunk egy egész napot, 12-13 óra meg sem kottyan neki.

A Sony Xperia Tablet negyedik változata, a Z4 egy kiválóan megmunkált, okosan összerakott gép, ami teljes áron a legfölső szegmensben, ha a szolgáltatói kínálatba részletfizetéssel is bekerül, akár szélesebb körben is elterjedhet, hiszen úgy már árban is egy szinten van az iPadekkel.

 • 2G, 3G, 4G, LTE Cat6 akár 300Mbps letöltési sebességgel
 • 10,1 colos és 2560×1600 pixeles kijelző (299 ppi)
 • Android 5.0.2
 • Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 csip
  négymagos 1,5 GHz-es Cortex-A53 + négymagos 2 GHz-es Cortex-A57
 • 3 GB RAM
 • Adreno 430 GPU
 • IP68 szabványú por- és vízállóság
 • 8,1 megapixeles hátsó kamera, 1080p @ 30fps videózással
 • 5,1 megapixeles szemközti camera, 1080p videófelvétellel
 • 802.11 a/b/g/n/ac wifi, vezeték nélkül tévés kapcsolódással
 • A-GPS és GLONASS
 • 32GB belső tár, max. 128 GB microSD
 • MHL-es microUSB port
 • Bluetooth 4.0, NFC, FM rádió
 • 6000 mAh Li-Ion akku